Luontokuvaaja, älä houkuttele karhuja hunajalla tai muulla makealla

2.4.2015 klo 09:36

Älä houkuttele luonnonvaraisia karhuja hunajalla tai muulla makealla. Kuvan karhu sai hunajaa Korkeasaaressa.
Älä houkuttele luonnonvaraisia karhuja hunajalla tai muulla makealla. Kuvan karhu sai hunajaa Korkeasaaressa.

Hunajaan tottuneet karhut tuhoavat mehiläistarhoja. Hunajaa tai muita sokerituotteita ei tule koskaan käyttää houkuttimena luontokuvauksessa, jotta karhut tai muut eläimet eivät totu makeaan ja käy mehiläispesien kimppuun.

Hunajaan tottuneet karhut ovat aiheuttaneet viime vuosina mehiläistarhoilla suuria tuhoja. Vuonna 2014 karhut tuhosivat Suomen Mehiläishoitajain Liiton (SML) tietojen mukaan 360 mehiläispesää 70 eri tarhaajalla. Määrä tuplaantui vuodesta 2013.

Jotta vahingot eivät tästäkin lisääntyisi, karhuja ei ikinä tule totuttaa hunajan makuun. SML vetoaa luontokuvaajiin, etteivät nämä käyttäisi hunajaa tai muita makeita tuotteita karhujen houkuttelemiseksi haaskoilla tai missään tilanteessa. Karhu oppii hyvin nopeasti energiarikkaan hunajan perään ja voi aiheuttaa tuhansien eurojen tuhoja etsiessään hunajaa mehiläistarhoilta.

Valokuvaajat käyttävät karhujen houkutteluun esimerkiksi hilloja ja siirappia. Niistä on lyhyt askel hunajan makuun. Vaikka vain pieni osa karhuista on ns. hunajakarhuja, voi makealla ruokkiminen lisätä vahinkokarhujen määrää.

Karhuvahinkojen määrän pelätään kasvavan tämän vuoden aikana. Mehiläistarhoilla tapahtuneet karhuvahingot ovat uhka sekä hunajaelinkeinolle että maatalouden pölytykselle. Jo yhden tuhotun pesän arvo nousee kuluineen pahimmillaan 1200 euroon.

 

Lisätietoja:

Tuula Lehtonen

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut/