Riistakeskuksen ohjeet: mitä tehdä jos kohtaa karhun mehiläistarhalla

1.4.2015


Riistasuunnittelija Reijo Kotilainen Suomen riistakeskuksesta antoi SML:n karhuseminaarissa ohjeita karhun kohtaamiselle.

”Karhu on Suomen suurin peto. Sitä kannattaa kunnioittaa, mutta karhua ei yleensä tarvitse pelätä.”

Kiima-aikaan uroskarhut voivat käyttäytyä uhkaavasti, esimerkiksi karjua ihmiselle, mutta ne hyökkäävät harvoin. Naaraskarhut voivat puolustaa pentujaan, jos kokevat ihmisen uhkaksi.

"Pääsääntöisesti karhu kuitenkin väistää ihmistä ja pysyy piilossa. Karhu on nähnyt tarhaajan pesillä, vaikka tarhaaja ei ole koskaan nähnyt karhua. Tarhalle mennessä tarhaajan kannattaakin pitää ääntä”, Kotilainen neuvoo. Yleensä karhu piiloutuu tai pakenee paikalta tarhaajan kuullessaan.

Karhu ei Kotilaisen mukaan herkästi puolusta mehiläispesää, vaikka voikin puolustaa muuta omaa saalistaan (esim. saalistettua hirvenvasaa). Tämä johtuu siitä, ettei karhu pidä ihmisen tekemää valmista ruokapaikkaa omana saalinaan.

Mehiläistarhaajia myös muistutetaan siitä, ettei mehiläispesien sijoittelu talojen lähelle takaa sitä, etteikö karhu kävisi pesällä. Paras keino puolustaa pesiään karhuja vastaan on tällä hetkellä sähköaita.

 

Mitä teet, jos kohtaat karhun?

  • älä lähesty karhua hyökkäävästi esim. huitoen (karhu voi kokea sen uhkauksena)
  • jos karhu ei pakene, poistu itse tulosuuntaan säilyttäen katsekontakti eläimeen
  • niin tukala kuin tilanne onkin, älä pakene juosten (se voi aiheuttaa hyökkäysreaktion karhussa)

 Mitä teet, jos karhu hyökkää?

  • karhu voi tehdä ns. valehyökkäyksen, älä silloin uhmaa sitä vaan poistu rauhallisesti tulosuuntaan. Säilytä katsekontakti.
  • jos karhu hyökkää päälle, älä juokse karkuun, vaan heittäydy mahallesi, suojaa niskasi käsilläsi ja tekeydy kuolleeksi.

 

Lisätietoja karhuista ja karhukartta.