Tarkista pesien ruokavarastot

16.3.2015

Mehiläispesien ensimmäinen tarkistus tehdään puhdistuslennon jälkeen. Tärkeintä on tarkistaa pesän ruokatilanne. Pesän ruokatilanteen voi tarkistaa joko kurkistamalla pesään tai punnitsemalla pesän.

Jos Langstroth-kevytpesän paino on yli yhdeksän kiloa, niin pikaista ruokintaa ei tarvita. Yhdeksän kilon paino on pesän ns. takapaino: pesän alle laitetaan naru ja toinen pää nostetaan ilmaan, kattoineen ja pohjineen, ja punnitaan esimerkiksi matkalaukkuvaa’alla.
Takapainon mittaaminen on helpompaa kuin kokopainon. Tosin jos ruoka on keskittynyt toiseen päähän, niin lukema voi olla virheellinen. Silti punnitseminen on parempi vaihtoehto kuin arvailu.

Jos peitettyä ruokaa näkyy useammalla kuin kahdella kakulla, niin pesä tuskin näkee nälkää 2–4 viikkoon.
Mitä enemmän on mehiläisiä ja mitä vähemmän peitettyä ruokaa näkyy, niin sitä suurempi on nälän riski. Heikot pesät kuolevat harvoin nälkään keväällä, koska niiden kulutus on pientä.

Jos ruualle on tarvetta, niin helpointa on antaa naapuripesien peitettyjä ruokakakkuja. Jos tämä ei ole mahdollista, niin ruokinnan voi tehdä sokeritaikinalla (Apifonda tms.) tai sokeriliuoksella. Olennaisinta on, että ruoka on tarpeeksi lähellä mehiläisiä, jotta ne voivat hyödyntää ruuan.

Muista myös kevään punkkitorjunnat

Puhdistuslennon jälkeen voi tehdä myös varroantorjuntaa. Koska siköinti on vähäistä, niin oksaalihappokäsittely tiputtamalla tai kaasutuksena toimii kohtuullisen hyvin. 
Tänä keväänä punkkien lisätorjunnoille on tarvetta tavallista enemmän. Pesien prosentuaalinen punkkimäärä on nyt monilla suurempi kuin tavallisesti.

Kevätkäsittely on syytä tehdä ainakin silloin, jos syksyllä joko elokuun torjunta tai myöhäisempi oksaalihappokäsittely jäi tekemättä. Lisäksi käsittelyyn on tarvetta, jos talvella kuolleissa pesissä on kuoriutumattomia peittosikiöitä, joiden sisällä on lähellä kuoriutumista olevia mehiläisiä. Tällöin pesä on kuollut varroapunkista johtuviin ongelmiin.

 

Lisätietoja

mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä, ari.seppala(at)hunaja.net, puh. 040 730 001