Hunajan hintakysely: monilla jää hunajaa varastoon

10.3.2015


Viime kesän hyvän sadon ansiosta monilla tarhaajilla jää nyt hunaja varastoon. Netissä tehdyssä kyselyssä noin kolmasosa vastaajista kertoi, että varastoa ei myydä tyhjäksi ennen uutta satokautta.

Kyselyyn vastasi 124 hunajantuottajaa. Heistä 30 oli myynyt kaiken hunajan. 51 vastaajalla hunajaa vielä oli, mutta he uskoivat myyvänsä tuotteet pois ennen kesää. 43 vastaajaa ilmoitti, että hunajaa on jäämässä varastoon seuraavan satokauden yli.

Kyselyn perusteella 450 gramman purkin keskiarvohinta oli suorassa kuluttajamyynnissä 5,78 euroa (12,85 e/kg).  Yleisin hinta hunajapurkille oli nyt 5 euroa (36 vastaajaa). 6 euron purkkia myy 32 vastaajaa. 450 gramman pakkausta käyttää 98 vastaajista.

500 gramman purkin kilohinta, 13,74 euroa, oli tuttuun tapaan korkeampi kuin 450 gramman. Hintaero johtuu kalliimmasta pakkausmateriaalista eli lasipurkista. Pakkauskoko on käytössä viidesosalla vastaajista.

Irtohunajan, jota myy 41 vastaajaa, keskiarvohinta omiin astioihin oli 10 e/kg.

Purkitettua hunajaa myy kauppoihin 39 vastaajaa.  Keskiarvohinta on 9,5 e/kg (ALV 0 %) eli sama kuin elokuun kyselyssä.

Valtaosa eli 93 vastaajista oli 1–20 pesän tarhaajia.

Myynnin hankaluutta suuren sadon kanssa?

Yleisesti hunajan hintataso on samaa luokkaa kuin viime elokuun kyselyssä. Tosin joidenkin alhaisempien hintojen taustalla lienee vastausten perusteella osittain halu päästä eroon syksyn hunajista:


”Turhaan tuli välillä uskonpuute ja myin joitakin eriä myös 6 eurolla. Nyt myyn eioota marraskuusta lähtien.” (Turku ja Pori, 20–50 pesää, 7 e/450 g)

”Myin 5–5,50 €/450g, eli euron halvemmalla kuin edellissyksynä. Kun vakiostajat olivat saaneet hunajansa, suoramyynti alkoi pienellä paikkakunnalla loppua. Hunajasato sellainen että tuskin kohdalleni toista kertaa,  keskiarvo n. 110 kg. En edes halua näin suuria kilomääriä. Muutaman pesän harrastelijalle riittäisi tulos, jonka kanssa ei tule markkinointiongelmia.” (Oulu, 1–10 pesää)

Varastoon jäävä hunaja mietityttää joitakin:


”Huolestuttaa, että miten pääsen eroon varastossa olevista hunajista. Tähän mennessä hunajaa on tullut "sopivasti" eli olen voinut myydä sen tuoreeltaan torilla kesällä ja syksyllä ja talvelle on jäänyt sen verran, että itse ja sukulaiset ovat pärjänneet seuraavaan satoon asti. Nyt sitä on liikaa varastossa, eikä kanavia päästä siitä eroon.”

”Älä halvenna hunajaa!”

Tuttuun tapaan toisia tarhaajia patistellaan nostamaan myyntihintoja:

”Asiakkaat pitävät hintaani sopivana korvauksena työstäni. Tuntuu vaan, että muovipurkkihunajat hinnoitellaan liian alhaisiksi. Itse purkitan hunajan lasipurkkeihin. Kauppaan en vie enää hunajaani myyntiin, sillä kaupan ottama voitto nostaa hinnan kuluttajalle kohtuuttomaksi.” (Uusimaa, 10–20 pesää, 12 e / 500 g)

”Polkumyynti lopetettava. 5€/450 g purkista on selvästi liian edullinen hinta. Miksi kovalla työtä ja aikaa vaativa tuote myydään niin halvalla, vaikka olisikin harrastuspohjaista.” (Oulu, 1–10 pesää, 10 e / 450 g)

”Hunajan hinnan "halvennukseen" ei kenenkään pidä lähteä mukaan. Pitkällä aikavälillä hunajaa tuotetaan liian vähän Suomen tarpeeseen. Hunajan kysyntä lisääntyy sitä enemmän, mitä enemmän on (uusia) pientuottajia. Aloittelijat ovat parasta mainosta alalle.” (Kuopio, 50–100 pesää, 6 e/450 g)


Sopiva pakkauskoko auttaa hinnoittelussa

Pienellä paljousalennuksilla kauppa käy tuttavapiirissä, kertoo tuore tarhaaja:

”Olemme myyneet hintaan 1 prk (450g) 8€ ja 2prk 15€. Yleensä ostavat tuon 2 prk kerralla. Hintaa pitävät sopivana.” (Uusimaa, 1–10 pesää)

Myös pakkauskoon valinnalla voi vaikutta sopivaan hintaan:

”Hunajaa on kätevin myydä suoraan kuluttajille 5e/per purkki, mutta purkin koko olisi hyvä olla silloin 400 g, jolloin hunajan tuottaja saisi sopivamman korvauksen tehdystä työstä.  450 g purkki olisi siis hyvä vaihtaa 400g purkiksi.”  (Oulu, 10–20 pesää, 5e/450 g)

”Taisin myydä laatutuotetta liian halvalla, varasto tyhjeni jo ennen vuodenvaihdetta... Nostan hintaa ensi kaudelle, nyt 20€/kg --> 24–28€/kg. Lisäksi mietin, että möisinkö jatkossa vain 250 g purkissa, tällä eniten kysyntää. Hyvän tuotteen lisäksi hinnoitteluvoimaa saa erottuvasta ja tyylikkäästä pakkauksesta (pakkaan lasiin, tyylikäs etiketti, "premium"-vaikutelma).” (Oulu, 1–10 pesää)

Hunajan tuotannon kasvuun suhtaudutaan myönteisesti

Tällä kertaa kyselyssä tiedusteltiin myös vapaita kommentteja hunajan tuotannon ja markkinoinnin tulevaisuuteen. Lähes kaikki suhtautuvat pesämäärien ja tarhaajamäärän kasvuun myönteisesti. Jotkut olivat kiinnostuneita myös viennin kehityksestä.

Markkinoinnin ja viestinnän merkitystä korosti osa vastaajista:

”Kysyntä varmaan kasvaa taas, kun tarjontakin kasvaa. Hunajan ylituotanto on hyvin mahdollista jo ensi kesänä. Normaali sato nykyisellä mehiläiskuntamäärällä todennäköisesti tuottaa ylivuotiseen varastoon yli ½ miljoonaa kiloa. Markkinointia ja menekinedistämistä tulee rutkasti lisätä. (Häme, yli 50 pesää, 6,50 e/450 g, luomu)

”Minusta on hienoa, että hunajantuottajien määrä on kasvussa. Se edesauttaa luonnon toimintaa ja samalla muutkin saavat hyödyllisen harrastuksen. Osa uusista haluaa ammattimaista tarhausta, mutta kyllä tänne niitä mahtuu.” (Uusimaa, 10–20 pesää, 5 e/450 g)

Tietoa kyselystä:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry toteutti hunajan hintakyselyn netissä helmikuussa 2015. Kyselyyn vastasi 124 tarhaajaa. Heistä 11 tuottaa luomuhunajaa.

1–10 pesää: 69
11–20 pesää: 24
21–50 pesää: 23
51 – 100 pesää: 6
yli 100 pesää: 2

Yleisimmät hunajien myyntipaikat (yl. tarhaajan kotipaikka) vanhan lääninjaon mukaan:
Uusimaa: 30
Turun ja Porin lääni: 16
Oulu: 23
Häme: 11
 

Edellisten hintakyselyjen tiedotteet löytyvät kootusti nettisivuilta.