Suomalaiset söivät ennätysmäärän hunajaa

9.3.2015

Suomalaiset käyttävät hunajaa yhä enemmän. Teen lisäksi hunajaa kuluu mm. ruuanlaiton ja leivonnan mausteeksi sekä flunssakaudella kurkun karheuden ja yskän helpottajaksi.
Suomalaiset käyttävät hunajaa yhä enemmän. Teen lisäksi hunajaa kuluu mm. ruuanlaiton ja leivonnan mausteeksi sekä flunssakaudella kurkun karheuden ja yskän helpottajaksi.
Kennohunaaa eli hunajaa, jota ei ole lingottu.
Kennohunaaa eli hunajaa, jota ei ole lingottu.

Suomalaiset kuluttavat nyt hunajaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n mukaan viime satokaudella eli elokuun 2013 alusta heinäkuun 2014 loppuun hunajaa kului 593 grammaa henkeä kohti.

Hunajan kulutus on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut yleensä noin 550–580 grammaa henkeä kohti vuodessa. SML:n toiminnanjohtaja Heikki Vartiaisen mukaan suunta on nyt selvästi nousujohteinen.

”Uskon, että taustalla on kasvanut kiinnostus mehiläisiin, mehiläispölytyksen merkitykseen ruuantuotannossa ja lähiruokaan. Ala on saanut paljon näkyvyyttä myös lehdissä, televisiossa ja sosiaalisessa mediassa.”

Noin puolet kotimaista

Erityisesti kotimainen hunaja kiinnostaa kuluttajia. Keskimäärin Suomessa käytetystä hunajasta noin puolet on kotimaista.

”Kotimaisuusaste vaihtelee paljon sen mukaan, kuinka hyvä hunajasato meillä on saatu. Moni kuluttaja ilmeisesti vähentää hunajan kulutusta, jos kotimaista ei ole tarjolla. Viime kesänä saatiin tavallista parempi sato, joten nyt kuluvalla satokaudella käytetään oletettavasti keskimääräistä enemmän nimenomaan kotimaista hunajaa”, Vartiainen arvioi.

”Tuonti on alalle tervetullutta ja tärkeää. Laaja hunajavalikoima tuo monipuolisuutta ja erilaisia vaihtoehtoja. Erilaiset hunajat lisäävät osaltaan hunajan kokonaiskulutusta ja vaikuttavat myös suomalaisten hunajien käyttömääriin.”

Hunajaa kulutetaan paitsi suomalaisten kodeissa, niin myös elintarviketeollisuudessa.

Saksassa hunajaa syödään yli kilo henkeä kohti

Vaikka suomalaisten hunajanälkä on kasvussa, niin vielä olemme kaukana monista muista maista.
”Esimerkiksi Keski-Euroopassa hunajan käytöllä on vankat ja pitkät perinteet. Niinpä hunajaa kuluu monissa maissa, kuten Saksassa, reilusti yli kilo henkeä kohti. ”

Satokaudella 2013–2014 hunajaa tuotettiin Suomessa 1,6 miljoonaa kiloa. Hunajaa tuotiin suunnilleen yhtä paljon. Hunajan kokonaiskulutus oli siis yhteensä 3,2 miljoonaa kiloa.

Satokaudella 2012–2013 jäätiin kokonaiskulutuksessa 2,3 miljoonaan kiloon, koska kotimaan sato oli paljon tavanomaista alhaisempi.  Tuonnin määrä oli 1,39 miljoonaa kiloa.

 

Lisätietoja

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen, puh. 044 506 3200, heikki.vartiainen(AT)hunaja.net