Pölytyskoe: öljypellava ei hyödy mehiläisistä

4.3.2015

Pellava ei houkuttele pölyttäjiä. Kuvassa valkoista öljypellavaa.
Pellava ei houkuttele pölyttäjiä. Kuvassa valkoista öljypellavaa.

Viime kesänä Somerolla tutkittiin mehiläisten vaikutusta öljypellavan sadonmuodostukseen. Tutkimuksessa mehiläispölytyksellä ei havaittu vaikutusta öljypellavan siementen määrään tai sadon laatuun. Tutkimuksen teki somerolainen öljypellavaa viljelyttävä Elixi Oil Oy ja firman työntekijä Ulla Mertsalmi.

Koe toteutettiin perinteisenä häkkikokeena, jossa oli mehiläisiltä suljettu häkki, mehiläishäkki ja kaikille pölyttäjille avoin ala sekä vertailualat. Pölyttäjien määrä laskettiin kukinnan aikana pellolta. Satomäärät ja sadon laatu mitattiin ja analysoitiin ja hunajan siitepölyt laskettiin kultakin alalta.

Tulokset osoittivat, ettei öljypellavasadon määrä noussut eikä pölytyksellä ollut vaikutusta siementen laatuun. Öljypellavan kukat eivät houkutelleet mehiläisiä tai luonnonpölyttäjiä, vaikka lentosää oli kokeen aikana hyvä. Vähäisistä mehiläisvierailuista kertoo myös hunaja-analyysi: hunajasta ei löytynyt pellavan siitepölyä.

Öljypellavan sato vaihtelee vuosittain paljon sekä laadullisesti että määrällisesti. Kokeella haluttiin selvittää, nostaako mehiläisten ristipölytys öljypellavan satoa tai parantaako se sadon laatua.

 

Lisätietoa mehiläispölytyksestä ja pölytyspalvelusta:

Tuula Lehtonen

Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehiläishoitajat.fi/polytyspalvelu