Huolla karhuaidat kuntoon ajoissa

3.3.2015 klo 10:00

Vaikka karhut vielä pääosin ovat talvipesissään, karhuaidat kannattaa huoltaa toimintakuntoon hyvissä ajoin ennen niiden heräämistä.

Karhuaidat pitäisi olla toiminnassa Etelä-Suomessa viimeistään 15.3.  ja Keski-Suomessa 1.4. Pohjoisessa säiden mukaan pari viikkoa myöhemmin, muistuttaa mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä. Näin vähennetään kevään karhuvahinkoja.

Ensimmäisenä kannattaa suojata ne tarhat, joissa vahinkoja on ollut aiemmin. Tarhaajien on myös hyvä muistaa, että vahingot voivat alkaa, vaikka maassa on vielä lunta. Kiristä aitalangat ja vie akut tarhoille heti, kun se säiden puolesta on mahdollista.

Jos et ole pystyttänyt aitatolppia syksyllä, tee se heti kun routa sulaa.

Jos tarhaajalla ei vielä ole aitaustarvikkeita, kannattaa tilata tarvikepaketti, jos seudulla on ollut vahinkoja viime vuonna.

SML muistuttaa tarhaajia myös tekemään yhteistyötä naapuritarhaajien kanssa. Kertokaa toisillenne, jos tiedätte karhuhavaintoja alueella. Tarhaajien kannattaa myös seurata SML:n karhukarttaa, jota aletaan päivittämään ensimmäisten karhuvahinkojen sattuessa, sekä Riistahavaintokarttaa  http://riistahavainnot.fi/.

Muistattehan, jos tarhoilta löytyy tuoreita havaintoja karhuista, tulee noudattaa varovaisuutta. Ohjeita suurpetojen kohtaamisesta: http://www.suurpedot.fi/suurpedot-ja-me/kohtaaminen.html

Milloin karhut heräävät?

Ranuan ja Korkeasaaren eläinpuistoissa karhut ovat jo hereillä. Entä kuinka on luonnon karhujen laita, heräävätkö ne jo pian?

”Karhujen herääminen riippuu kevään ajoittumisesta. Jos kevät on aikainen ja lumi sulaa kokonaan, karhut lähtevät liikkeelle. Eri osassa maata voi olla erilainen tilanne, kertoo tutkija Katja Holmala Luonnonvarakeskuksesta.

Vielä karhut eivät ole Holmalan mukaan laajasti liikenteessä. ”Heräämisajoissa on valtavat vaihtelut. Naaraat heräävät usein uroksia myöhemmin, jopa myöhään huhtikuussa”, Holmala kertoo.

Heti herättyä karhujen energiakulutus on suuri. Vaikka keväällä karhuilla onkin ns. lihankäyttöpiikki ja ne syövät paljon mm. hirvenvasoja, Holmala neuvoo suojaamaan mehiläispesät ajoissa.

”Ei ole pahaksi, jos pesät suojaa hyvissä ajoin”, Holmala toteaa ja että muistuttaa, että kaikkia karhuja aidatkaan eivät pysäytä.

 

Lisätietoja:

http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut-bears/