Tarhaaja, myy kesän pölytyspalvelu nyt

26.1.2015 klo 13:45

Tarhaajan kannattaa markkinoida pölytyspalvelua omalla alueellaan. Pölytyspalvelun tarjoaja löytyy myös netistä.
Tarhaajan kannattaa markkinoida pölytyspalvelua omalla alueellaan. Pölytyspalvelun tarjoaja löytyy myös netistä.

Kesä tulee kohisten eikä pölytyspalvelun myymistä kannata lykätä siihen, että  viljelykasvit ovat jo kukassa. Myyntityö kannattaa tehdä nyt. Tarjoa itse pölytyspalvelua alueesi viljelijöille. Viljelijöiden mukaan kysyntää on.

Pölytyspalvelulle olisi kysyntää nykyistä enemmän, kertoi hortonomi Minna Manninen SML:n Talvipäivillä Jyväskylässä. Hän teki aiheesta viljelijäkyselyn. Tarhaajien tulisi myydä pölytyspalvelua näyttävämmin, koska viljelijöillä on vaikeuksia löytää yksittäisiä tarhaajia omilta alueiltaan. ”Viljelijä ja tarhaaja eivät kohtaa”, Manninen totesi.

Nyt onkin oikea aika tarhaajalle markkinoida pölytyspalveluaan, SML muistuttaa. Ennen kevään ja kesän kiireitä tarhaajalla ja viljelijällä on hyvä aika sopia kaupallisesta pölytyspalvelusta ja sen ehdoista sekä keskustella mehiläispesien vaikutuksista ja toiminnasta.

Kimalaiset avomaalla viljelijälle suuri pettymys

Suomalaisten tarhaajien kannattaa markkinoida mehiläispölytystä näkyvästi, eikä vähiten siksi, että ulkomaiset kimalaisfirmat ovat ryhtyneet mainostamaan kimalaisia näyttävästi myös avomaapuolelle.

Suomen suurimman mansikkatilan omistava Vesa Koivistoinen kertoi SML:n Talvipäivillä kokemuksistaan kimalaisista avomaalla. Hän osti kesällä 2014 yhteensä 150 ulkomaista kimalaispesää.

”Tulokset olivat todella huonot. Kimalaisia ei näkynyt mansikan kukinnoilla. Harmaahomeen torjunta-aineen kulutus ei ollut sitä mitä odotimme. Omakohtainen kokemukseni on, että kimalaiset eivät toimi avomaalla. Olin täysin pettynyt.”

Koivistoinen toivookin lisää mehiläistarhaajien pölytyspalvelua. ”Maksan mielelläni palvelusta joka toimii.”

SML muistuttaa, että mehiläisten pölytys avomaalla on tehokasta ja lisäksi mehiläispesät ovat monivuotisia toisin kuin ulkomaiset kimalaispesät. Kimalaiset sopivat hyvin kasvinhuoneisiin tai tunneliviljelyyn.

Mainosta itse ja liity SML:n pölytyslistalle

SML ylläpitää karttaa pölytyspalvelun tarjoajista. Kartta on tarkoitettu viljelijöiden avuksi pölytyspalvelua hakiessaan. Mikäli sinua kiinnostaa pölytyspalvelun tarjoaminen, liity listalle. Kartalla näkyminen ei velvoita tarhaajaa mihinkään.

SML suosittelee, että pölytyspalvelusta tehdään aina kirjallinen sopimus, jossa sovitaan yksityiskojdista. Tarhaaja ja viljelijä voivat sopia pesien sijoituksesta ja muista yksityiskohdista yhdessä.

 

Lisätietoa pölytyspalvelusta:

Tuula Lehtonen, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, tutkimuskoordinaattori, tiedottaja

040 506 3202, tuula lehtonen@hunaja.net

http://www.mehilaishoitajat.fi/polytyspalvelu/