Vuoden mehiläistarhaaja Juha Välimäki on kolmannen polven tarhaaja – usko hunajantuotannon tulevaisuuteen pysyy vahvana

24.1.2015

Juha Välimäki on paitsi osaava mehiläistarhaaja, niin myös pidetty alan kouluttaja.
Juha Välimäki on paitsi osaava mehiläistarhaaja, niin myös pidetty alan kouluttaja.

Vuoden Mehiläistarhaajaksi 2015 on valittu Juha Välimäki Rajamäeltä. Arvostettu ja asiantunteva hunajantuottaja ja mehiläistarhaajien kouluttaja on suvussaan jo kolmannen polven tarhaaja. Uskoa alaan löytyy edelleen.

Juha Välimäki valittiin vuoden mehiläistarhaajaksi 2015 Suomen Mehiläishoitajain Liiton (SML) Talvipäivillä Jyväskylässä lauantaina.

Rajamäellä (Nurmijärvellä) mehiläisiään tarhaavaa Välimäkeä kehutaan arvostetuksi kouluttajaksi ja vahvasti tulevaisuuteen uskovaksi ja sitoutuneeksi tarhaajaksi. Uudenmaan Mehiläishoitajat kuvailevat Vuoden mehiläistarhaajaksi valittua jäsentään rauhalliseksi ja asiantuntevaksi ammattitarhaajaksi, joka on määrätietoisesti kehittänyt omaa tarhaustaan.

Juha Välimäki on hoitanut mehiläisiä pikkupojasta lähtien. Mehiläistarhaus onkin tarhaajan sanojen mukaan ”sukuvika”. Mehiläiset saapuivat sukuun 1930-luvulla Välimäen isoisän saadessa ensimmäisen mehiläisparvensa. Isänsä mehiläispesät Välimäki peri vuonna 1986. ”Pikkuhiljaa pesämäärä kasvoi nykyiseen yli 200 pesään.”

Välimäellä on myös toinen työ, joka sopii hyvin hunajabisneksen kylkeen: Hän hoitaa talvisin Rajamäen ulkoilu- ja hiihtoalueita, jolloin pitkät kesälomat voi käyttää mehiläisten hoitoon.

Myy hunajaa ja mehiläispesäkalustoa

Välimäki myy hunajansa sekä hunajapakkaamoille että suoramyyntinä kotoa käsin. ”On kiva homma myydä hunajaa. Minulla on oma asiakaspiiri, ja jotkut asiakkaat ovat jo isäni ajoilta ostaneet hunajan täältä”, vuoden mehiläistarhaaja iloitsee.

Toisaalta pakkaamolle myynti sopii Välimäelle myös hyvin, koska siten jää aikaa myös muulle: hän rakentaa ja myy myös mehiläispesäkalustoa mehiläistarhaajille.

Pitkän linjan mehiläistarhaaja on tyytyväinen hunajamarkkinoiden nykytilanteeseen. ”Hintakin on nyt hyvä.”

Uusia investointejakin viime vuosina tehnyt Välimäki näkee tulevaisuuden positiivisena. ”Uskon tulevaisuuteen ja kotimaisen hunajan tulevaisuuteen.”  

 

Lisätietoja:

Juha Välimäki, Vuoden Mehiläistarhaaja 2015, puh. 050 543 0062

Tuula Lehtonen, tiedottaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, 040 506 3202/ tuula.lehtonen@hunaja.net

Janne Leimi, SML:n puheenjohtaja, puh. 050 360 4576