Muista pölyttäjät: älä ruiskuta kukkivia kasveja

25.5.2012


Suojele mehiläisiä, kimalaisia ja muita pölyttäjiä, ja suorita torjunta-aineruiskutukset silloin, kun kasvit eivät kuki. Pölyttäjien työ on tärkeää kukkivien kasvien sadolle.

Torjunta-aineissa voi olla rajoituksia käytölle mehiläisten vuoksi. Noudata niitä: ruiskutukset voi olla kielletty esimerkiksi tiettyinä kellonaikoina tai ainetta ei saa mehiläispesien läheisyydessä ilman pesien omistajan lupaa.

Yleissääntönä on, ettei kukkivia kasveja ruiskuteta. Tämä koskee myös rikkakasveja.

Kerro mehiläistarhaajalle ruiskutuksista

Viljelysten läheisyydessä sijaitsevien mehiläistarhojen hoitajalle on hyvä tiedottaa ruiskutuksista ajoissa. Hän voi tarvittaessa myös sulkea pesien lentoaukot, jolloin mehiläiset eivät pääse viljelmille ruiskutusaikaan.

Tutkimuksissa on havaittu, että torjunta-aineet voivat lyhentää mehiläisten elinikää tai muuttaa niiden ravinnon keräämiseen tai jälkeläisten hoitoon liittyvää käyttäytymistä.
Näillä muutoksilla voi olla vaikutuksia paitsi hunajantuotantoon, niin myös hyönteispölytyksestä hyötyvien kasvien, esimerkiksi omenan, rypsin ja marjapensaiden, satojen suuruuteen.

Ylipäätään torjunta-aineiden käytössä kannattaa muistaa hyödylliset pieneliöt. Tällöin ruiskutetaan ainoastaan silloin, kun se on tarpeellista, ja käytetään sopivaa nestemäärää sekä kunnollista ruiskutustekniikkaa. Myös aineiden huolellinen annostelu on tärkeää.