Mehiläishoitajat vaativat maa- ja metsätalousministeri Orpolta toimia karhuvahinkojen vähentämiseksi

9.1.2015

SML:n puheenjohtaja Janne Leimi ja maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.
SML:n puheenjohtaja Janne Leimi ja maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.
Karhuvahingot ovat levinneet laajasti etenkin Varsinais-Suomen alueella. Vuonna 2014 tapahtuneet karhuvahingot on merkitty punaisella ja vuoden 2013 karhuvahingot vihreällä.
Karhuvahingot ovat levinneet laajasti etenkin Varsinais-Suomen alueella. Vuonna 2014 tapahtuneet karhuvahingot on merkitty punaisella ja vuoden 2013 karhuvahingot vihreällä.

Suomen Mehiläishoitajain liitto (SML) tapasi torstaina maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon. SML kertoi ministerille kasvavasta karhuongelmasta mehiläistarhoilla ja tarhaajien huolesta työturvallisuutensa puolesta. Liitto vaatiikin tehokkaampia toimia karhukannan hoidolle.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto esitteli torstaina maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpolle vuonna 2014 tapahtuneita karhuvahinkoja ja niiden seurauksia. Tiukka kaatolupapolitiikka on johtanut tihentyneeseen karhukantaan etenkin läntisessä Suomessa, joka on tärkeää hunajantuotantoaluetta. Vahinkojen määrän pelätäänkin kasvavan tulevaisuudessa.

”Mehiläispesillä tapahtuneiden karhuvahinkojen määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2014 edellisvuoteen verrattuna. Karhut tuhosivat yhteensä 360 mehiläispesää 70 eri hoitajalla. Vahinkojen määrä tulee edelleen kasvamaan karhukannan kasvaessa. Karhujen hoitosuunnitelmaa on päivitettävä, koska tällä hetkellä tilanne ei ole kestävällä pohjalla”, kertoi SML:n puheenjohtaja Janne Leimi.

Hoitosuunnitelman päivittämisen lisäksi SML toivoo poikkeuslupien saamisen tehostamista ja sitä, että karhujen kaatoluvat kohdistettaisiin ensisijaisesti tiedettyihin ongelmakarhuihin. Metsästäjiä olisi myös pystyttävä motivoimaan poikkeuslupakaatoihin entistä tehokkaammin antamalla lihat ja talja metsästäjien käyttöön. Tällä hetkellä käytäntö on, että poikkeusluvin kaadetut eläimet ovat Valtion omaisuutta.

 

Ministeri: Pyrimme löytämään ratkaisuja

Ministeri Orpo piti SML:ltä saamiaan karhutuhokuvia rajuina ja kuunteli tarhaajien huolet tarkasti.

”Pyrimme löytämään ratkaisuja avuksi karhuongelmaan”, ministeri kertoi. Ministeri Orpo lupasi käsitellä uudelleen pyyntilupa-asiaa, kaatojen kohdennusta tiedettyihin vahinkoyksilöihin sekä vahinkoyksilöpolitiikkaa.

Ministeriön budjetin ollessa tiukilla ministeriöstä ei voida luvata tällä hetkellä esimerkiksi lisää sähköaitoja karhuvahinkojen estämiseksi. Maa- ja metsätalousministeriö antaa sähköaitatarpeita ilmaiseksi vain yli 15 pesän tarhaajille. Aitoja olisi kuitenkin annettava kaikille tarhaajille, jotta karhut eivät oppisi hunajan makuun millään tarhalla.

 

Lisätietoja:

Heikki Vartiainen, SML:n toiminnanjohtaja, heikki.vartiainen@hunaja.net, 044 506 3200

Janne Leimi, SML:n puheenjohtaja, 050 360 4576

SML:n karhusivut: http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut-bears/ 

Tiedote: Karhut ovat tämän hetken suurin ongelma mehiläishoidossa (10.6.2014)