Mehiläispesien karhuvahingot torjutaan parhaiten aitaustarvikkeilla

23.5.2012

Karhut ovat tänä keväänä mellastaneet monilla mehiläistarhoilla. Vahinkojen uskotaan kasvavan kesän edetessä. Kustannustehokkain ratkaisu ongelmaan olisi lisätä suoja-aitauksiin käytettävää määrärahaa. Aitausten ansiosta valtion varoista maksettavat korvaukset karhuvahingoista pienenisivät merkittävästi.

Mehiläispesien sähköaitoihin tarkoitettu määräraha on käytännössä tältä vuodelta jo huvennut. Kyseistä määrärahaa pitäisi kiireellisesti kasvattaa.

Viime vuonna pesien suojaamiseen käytettiin yhteensä 140 pakettia, mutta tälle vuodelle paketteja oli varattu vain 70. Kevään karhuvahinkojen vuoksi kyseiset paketit on jo käytetty.

Tarhaaja joutuu hankkimaan omalla kustannuksellaan aitojen tarvitsemat virtalähteet ja käyttämään työaikaa aitausten perustamiseen. Jos tarhaaja joutuu ostamaan kaikki suojaustarvikkeet, niin kustannukset nousevat kohtuuttomiksi.

Ennaltaehkäisy toimii korvauksia tehokkaammin

Suomen Mehiläishoitajain liitto ennakoi karhuvahinkojen määrän kasvavan tänä vuonna. Syynä ovat vahinkokarhujen määrän lisääntyminen sekä se, että vahinkoja on tapahtunut yhä enemmän tiheän tarhauksen alueilla.

Ennaltaehkäisyyn panostaminen kannattaa rahallisesti. Sähköaitojen kustannukset ovat murto-osa siitä, mitä karhuvahingoista joudutaan ilman aitauksia korvaamaan.


Vuonna 2011 karhuvahinkotapauksia oli yhteensä 55. Niistä maksettiin korvauksin yhteensä 157 000 euroa. Yhden aitapaketin hinta on noin 300 euroa, joten viime vuoden korvaussummalla saataisiin yli 500 aitapakettia.


Mehiläiset ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta. Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy takaa kotimaisen hunajantuotannon tulevaisuutta. Samalla voidaan varmistaa mehiläispölytyksen tuomat hyödyt viljelykasvien ja marjojen sadoissa.

 

Lisätietoja
- Tarvittaessa SML:sta saa myös tänä keväänä karhuvahinkoja kokeneiden mehiläistarhaajien yhteystietoja

Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry
toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen, puh. 044 506 3200