Mehiläishoitajien määrän kasvu jatkuu

8.1.2015

Mehiläistarhaus kiinnostaa nyt aiempaa enemmän myös monia naisia sekä nuoria aikuisia.
Mehiläistarhaus kiinnostaa nyt aiempaa enemmän myös monia naisia sekä nuoria aikuisia.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n jäsenmäärä on jatkanut kasvuaan. Viime vuoden lopussa jäseniä oli 2 256. Liitossa on nyt 520 jäsentä enemmän kuin vuonna 2010. Viime vuoden aikana jäsenmäärä kasvoi 154 henkilöllä.

Alimmillaan SML:n jäsenmäärä oli vuonna 2010, jolloin jäseniä oli 1 736. Tämän jälkeen jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti.  Vielä on tosin matkaa 1980-luvun huippuvuosiin, jolloin jäseniä oli yli 4 000. Liiton jäseninä on arviolta yli 70 prosenttia Suomen mehiläistarhaajista.

Mehiläistarhaus oli aiemmin selvästi miesten harrastus. Tällä hetkellä liiton uusista jäsenistä noin puolet on naisia.

Liiton jäsenten keski-ikä on hieman laskenut viime vuosina.  Nyt se on noin 57 vuotta.

Mehiläishoidon kiinnostuksen kasvu on näkynyt paitsi liiton jäsenmäärissä, niin myös esimerkiksi mehiläishoidon kurssien suosiossa. Kursseja järjestetään talven ja kevään aikana yhdessä monien kansalais- ja työväenopistojen kanssa eri puolilla Suomea.

Viime vuosina erityisesti taajama-alueiden mehiläistarhaus on kiinnostanut monia. Yksi edelläkävijä on Akaa, joka on julistautunut Suomen hunajapääkaupungiksi.

Mehiläistarhauksen suosion kasvulle on monia syitä. Ihmiset ovat kiinnostuneet lähiruuasta sekä ruuan tuottamisesta itse. Pölyttäjien tilanteesta ja ongelmista on puhuttu paljon julkisuudessa. Mehiläistarhauksen kautta pääsee osalliseksi luonnon vuosittaista kiertoa, voi toimia ympäristön hyväksi ja saa makeaa hunajaa sekä omaan käyttöön että myyntiin.  

Lisätietoja:

Mehiläishoidon alkeis- ja peruskurssit (listaa päivitetään kurssitietojen kertymisen mukaan)

Lisää mehiläisalan perustietoja ja tilastoja