Lähihunajalla voit helpottaa siitepölyallergiaasi

9.12.2014

Aloita nyt lähihunajan päivittäinen nauttiminen, sillä se voi helpottaa ensi kevään siitepölyallergian oireita. Lisäksi hunajainen siedätyshoito saattaa samalla auttaa myös ruoka-allergioihin.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti sai hyviä tuloksia hunajavalmisteen hyödystä kevään siitepölyallergioiden oireiden ehkäisijänä. Kolmevuotisessa hankkeessa koehenkilöt nauttivat syksystä lähtien kotimaista hunajaa, johon oli lisätty mehiläisten keräämää siitepölyä.

Esimerkiksi keväällä 2009 koehenkilöt kokivat, että voimakkaiden oireiden päivät vähenivät yli 70 prosenttia. Hunajan käyttäjät tarvitsivat antihistamiinia keskimäärin vain 19 päivänä, kun taas hunajaton ryhmä tarvitsi antihistamiinia 43 päivänä.  

Siedätyshoito aloitettiin syksyllä nauttimalla päivittäin pieni määrä hunajavalmistetta tai hunajaa sellaisenaan. Annosta kasvatettiin vähitellen pisarasta teelusikalliseen.

Kuluttajaneuvoja Mari Koistinen Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:stä uskoo, että siitepölyallergian siedätyksessä voi auttaa tavallinen, oman alueen lähihunaja. 
”Kyseissä hankkeessa myös perushunajaa käyttänyt ryhmä koki, että siitepölyallergian oireet olivat vähentyneet. Uskon, että on järkevää valita mahdollisimman lähellä tuotettua hunajaa. Tällöin hunajan siitepölyt ovat suuremmalla todennäköisyydellä niitä, joille allergikko arjessaan altistuu myös muuten.”

Keskustele lääkärin kanssa

Koistinen muistuttaa, että selvitysten mukaan siedätyshoitoa kannattaa jatkaa vähintään pari-kolme vuotta. Etenkin vakavammin allergisten kannattaa aina keskustella hunajasiedätyshoidosta myös lääkärin kanssa.

Allergia & Astma -lehti julkaisi viime keväänä tietoja tekemästään kyselystä, jonka mukaan monet tutkimukseen osallistuneet ja hunajavalmistetta käyttäneet kokivat vielä parin vuoden jälkeen siedätyshoidon olleen tehokasta. Kolme neljästä uskoi, että omat allergiaoireet olivat viime vuosina lieventyneet. Joka kolmas arvioi hunajavalmisteen käytön muuttaneen oireilua pysyvästi parempaan suuntaan.

Vaikutuksia myös ruoka-aineallergioihin

Hunajavalmiste auttoi useilla myös ruoka-aineallergioihin. Tutkimusaikana joka kolmas ilmoitti myönteisistä vaikutuksista ruokavalintoihin: moni pystyi syömään esimerkiksi omenaa ja porkkanaa, vaikka ne olivat aiemmin aiheuttaneet allergiaoireita. Allergia ja Astma -lehden kyselyyn vastanneista 17 prosenttia totesi muutoksen olleen pysyvä.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin selvitys hunajavalmisteen tehosta siitepölyallergian siedätyksessä toteutettiin vuosina 2008–2010. Koehenkilöt saivat kotimaista hunajavalmistetta, jossa oli hunajaa ja pieni määrä lisättyä pölyä. Yksi ryhmä sai saman tuottajan luomuhunajaa.