Käräjäoikeus: EKM-pesiä myynyt korvausvelvollinen

1.12.2014

Mehiläistarhausta aloittanut mies osallistui mehiläispesien yhteisostoon vuonna 2011. Pesistä paljastui syksyllä esikotelomätä. Nyt marraskuussa käräjäoikeus päätti, että pesien myyntiin osallistuneet tahot ovat velvollisia maksamaan hinnanalennuksen ja vahingonkorvauksen sekä korvaamaan oikeudenkäyntikulut pesät ostaneelle tarhaajalle.

Mehiläisalan yritys toimitti kesällä 2011 yhteensä 140 pesää toiselle mehiläisalan yritykselle. Tämä yritys välitti pesät mehiläiskurssilla olleille aloitteleville tarhaajille.

Yksi yhteistilaukseen osallistuneista teki kanteen käräjäoikeudelle. Hän osti kymmenen pesää ja kymmenen kakustoa. Hänen mukaansa myydyt pesät olivat heikkolaatuisia eivätkä vastanneet sovittua: niissä piti olla edellisen vuoden emot, mutta niissä oli ostovuoden emot ja kalusto oli huonokuntoista.

Pesät todettiin myöhemmin syksyllä 2011 esikotelomädän saastuttamiksi. Samasta yhteisostosta myös moni muu mehiläistarhausta aloittanut sai esikotelomädän saastuttamia pesiä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi päätöksessä 18. marraskuuta 2014 EKM-pesiä myyneen sekä välittäneen yrityksen yhteisvastuullisesti korvausvelvollisuuksiin. Lisäksi yhtiöt velvoitetaan suorittamaan ostajan oikeudenkäyntikulut.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä tuomioon saa hakea muutosta valittamalla Helsingin hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden päätöksestä kertoi nettisivullaan pesien ostajana toiminut Hasuniityn hunajan Juha Pelkonen.