Suomen Paras Hunaja tuli Oulujokilaakson puolukkakankaalta

15.11.2014

Vuoden Paras Hunaja 2014 -voiton vei Raimo Tervola puolukkahunajallaan. Myös toinen hänen hunajistaan pääsi loppukilpailuun asti.
Vuoden Paras Hunaja 2014 -voiton vei Raimo Tervola puolukkahunajallaan. Myös toinen hänen hunajistaan pääsi loppukilpailuun asti.
Hunajakisan kärkituottajia: Raimo Tervola ja Petteri Helander. (Kuva: Mari Kokkonen)
Hunajakisan kärkituottajia: Raimo Tervola ja Petteri Helander. (Kuva: Mari Kokkonen)
SML:n laatutoimikunnan puheenjohtaja Vuokko Honkaniemi ja Turun yliopiston professori Baoru Yang kuuluivat hunajakisan esiraatiin. (Kuva: Mari Kokkonen)
SML:n laatutoimikunnan puheenjohtaja Vuokko Honkaniemi ja Turun yliopiston professori Baoru Yang kuuluivat hunajakisan esiraatiin. (Kuva: Mari Kokkonen)

Suomen Parhaan Hunajan 2014 -tittelin voitti oululainen Raimo Tervola Oulujokilaakson hunajallaan. Suomen Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa järjestettyyn hunajakilpailuun osallistui tänä vuonna ennätysmäärä mehiläistarhaajia. Voittaja valittiin lauantaina Turussa.

Vuotuisessa Suomen Paras Hunaja –kilpailussa kisasi tänä vuonna 145 eri hunajaa. Kilpailussa on neljä sarjaa: kiteytetty, juokseva, yksikukkahunaja (lajihunaja) ja aluekuvahunaja (lajihunaja).

Kiteytetyn hunajan sarjan voitti Petteri Helander Övermarkista, juoksevan hunajan sarjan voitti Raimo Tervola Oulusta, yksikkukahunajan sarjan voitti Veikko Lehtonen Saarijärveltä ja aluehunajasarjan myös Raimo Tervola.

Kokonaiskilpailun eli Vuoden Paras Hunaja –tittelin hunajalleen sai aluehunajallaan Raimo Tervola Oulusta. Voittajahunaja on täydellistä puolukkahunajaa Oulujokilaaksosta.

Voittajahunaja puolukkakankaalta

Tervola voitti siis sekä juoksevien hunajien sarjan, aluekuvahunajan sarjan että kokonaiskilpailun. "Samat mehiläiset keräsivät myös molemmat voittohunajat", Tervola iloitsee. Noin 13 vuotta tarhannut Tervola hankki alun perin mehiläisiä marjatilalleen pölytykseen. Nyt pesiä on reilut 20.

”Tiesin heti, että tässä hunajassa on hieno aromi. Puolukasta se tulee."

Hunajasato oli Tervolalla tänä vuonna erinomainen: keskisato oli 91 kg/pesä. Tervola myy suurimman osan hunajastaan itse.

Voittajalta vaaditaan moitteetonta laatua

Kilpailussa valitaan kunkin sarjan paras hunaja viiden loppukilpailuun päässeen hunajan joukosta yleisöäänestyksellä. Kokonaiskilpailun voittajaksi valitaan kaikkein eniten ääniä saanut hunaja.

Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa myös omana sarjanaan aluekuvahunaja eli tietyltä alueelta kerätty hunaja. Eniten hunajia oli kiteytettyjen hunajien sarjassa, jossa jouduttiin kilpailemaan 90 näytteen kanssa.

Jotta hunaja pääsee viiden parhaan joukkoon, sen on oltava täysin moitteetonta ulkonäkönsä, hajunsa ja makunsa puolesta. Hunajia karsitaan mm. ilmakuplien, käymisen, roskien ja vaahdon perusteella.

Laatuhunaja on myös rakenteeltaan miellyttävää, eli esimerkiksi hunajan kiderakenteen on oltava samettisen pehmeää, SML:n laatutoimikunta kuvailee.

 

Loppukilpailuun päässeet ja sijoitukset

Sarja 1: kiteytetyt hunajat          
1  PETTERI HELANDER ÖVERMARK    
2  Kristiina Moilanen SAARIJÄRVI    
3  ERKKI HILSKA SAARIJÄRVI    
4  Sini Riihiaho HAAPAVESI    
5  RISTO PYKÄLÄMÄKI SAARIJÄRVI    
Sarja 2: juoksevat hunajat          
1  RAIMO TERVOLA OULU    
2  JOUKO ESKELINEN KARTTULA    
3  Raino-Lars Albert JOENSUU    
4  PEKKA LÖNNQVIST VIHIJÄRVI    
5  VEIKKO LEHTONEN SAARIJÄRVI    
Sarja 3: yksikukkahunajat          
1  VEIKKO LEHTONEN SAARIJÄRVI Kuminahunaja
2  KARI VÄÄRÄKANGAS YLIVIESKA Mesikastehunaja
3  SATU NURMI PAIMIO Valkomesikkä
4  JOSEFIINA KESKUSTALO LANNEVESI Hunajakukka
5  AAPPO VALO KAUSTINEN Hillahunaja
           
Sarja 4: aluekuvahunajat:          
1 RAIMO TERVOLA OULU Oulujokilaakson hunaja
2  MERJA-RIITTA LAURILA ESPOO Stadin hunajaa
3  Tapani Kiiskinen NURMES Egyptinkorven hunajaa
4  Maija-Liisa Korkiakoski OULUNSALO Metsäalueen hunaja
5  PETTERI HELANDER ÖVERMARK Lillsundin hunaja

 

Lisätietoja:

Heikki Vartiainen, toiminnanjohtaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto,puh. 044 506 3200, heikki.vartiainen(at)hunaja.net

Tuula Lehtonen, tiedottaja, tutkimuskoordinaattori, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, puh 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

Janne Leimi, puheenjohtaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, puh. 050 360 4576