Iso-Britannia tukee pölyttäjiä yli miljardilla eurolla

5.11.2014

Mehiläiset ja muut pölyttäjähyönteiset tarvitsevat monipuolisia ravinnonlähteitä ja riittävästi pesäpaikkoja.
Mehiläiset ja muut pölyttäjähyönteiset tarvitsevat monipuolisia ravinnonlähteitä ja riittävästi pesäpaikkoja.

Iso-Britannian hallitus teki maanomistajien ja muiden tahojen kanssa päätöksen suojella mehiläisille sopivia elinympäristöjä koko maassa. Hankkeen rahoitus on jättimäiset 1,15 miljardia euroa. Suomen ja muiden maiden tulisi ottaa mallia, Suomen Mehiläishoitajain Liitto toteaa.

Iso-Britannian hallitus julkisti tiistaina uuden ohjelman mehiläisten ja muiden pölyttäjien suojelemiseksi. ”Bee and Pollinator Strategy” tukee mehiläisiä 900 miljoonalla punnalla, eli yli miljardilla eurolla seuraavan kymmenen vuoden aikana. Hankkeessa tuetaan maanomistajia ja viljelijöitä toimimaan pölyttäjäystävällisemmin eli tarjoamaan mm. ravintoa ja pesimisympäristöjä pölyttäjähyönteisille.

Jättimäisessä hankkeessa on osallisena myös eri organisaatioita. Mukana on ympäristö- ja mehiläisjärjestöjen lisäksi mm. rautatieyhtiö, moottoritieyhtiöt sekä kansallisia säätiöitä.

Ohjelma sisältää toimia ruohonjuuritasosta aina teollisuuden toimiin. Myös tutkimusta ja kasvinsuojeluaineiden kehittämistä mehiläisystävällisemmiksi aiotaan kehittää hankkeen aikana.

Talouskasvu vaatii hyvinvoivaa luontoa

Britannian hallituksen ympäristösihteeri Elisabeth Truss sanoo, että maan ruoka- ja maataloussektorin vuotuinen arvo on 160 miljardia euroa. ”Sektori tarvitsee puhdasta, tervettä ja tuottavaa ympäristöä.” Truss painottaakin mehiläisten olevan kriittisen tärkeässä roolissa ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Pölyttäjien on arvioitu tuottavan Britanniassa 690 miljoonan euron edestä hyödykkeitä vuodessa.

Britanniassa on herätty myös siihen, että jatkuva talouskasvu vaatii myös hyvinvoivaa luontoa. ”Luonto ja talous ovat toisistaan riippuvaisia.” Truss myös painottaa, että nykypäivänä tarvitaan hallitus joka ajattelee asioita ympäristön näkökulmasta. ”On kaikkien etu, jos autamme mehiläisiä ja muita pölyttäjiä."

Suomen otettava mallia

Suomen Mehiläishoitajain Liitto vaatii enemmän panostusta ja konkreettisia toimia pölyttäjien turvaamiseksi myös Suomessa. Pölyttäjien elinympäristön ja ruuan väheneminen, mehiläisten korkea talvikuolleisuus, taudit sekä esimerkiksi karhujen aiheuttamat mehiläistuhot on saatava kuriin, jotta mehiläistarhaus ja villipölyttäjäkanta säilyvät Suomessa elinvoimaisena.

”Meidän on otettava mallia Iso-Britanniasta. Suomessa on paljon kehitettävää, jotta pölyttäjien olot olisivat paremmat. Se vaatii talkootyötä kaikilta osapuolilta”, kertoo SML:n tutkimuskoordinaattori ja tiedottaja Tuula Lehtonen.

Mehiläisten ja muiden pölyttäjien määrät ovat vähentyneet ympäri maailmaa mm. maatalouden tehostumisen myötä. Suurin osa maailman ruokakasveista vaatii hyönteispölytyksen

Lisätietoja:

Tuula Lehtonen (tuula.lehtonen@hunaja.net, 040 506 3202) www.mehilaishoitajat.fi

tiedottaja, tutkimuskoordinaattori, Suomen Mehiläishoitajain Liitto

www.gov.uk/government/publications/national-pollinator-strategy-for-bees-and-other-pollinators-in-england