Käypä hoito -ohje suosittaa hunajaa lapsen yskään

4.11.2014

Noin teelusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa voi helpottaa yskivän lapsen oloa.
Noin teelusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa voi helpottaa yskivän lapsen oloa.

Kesällä uudistettu lasten yskän Käypä hoito -ohje kehottaa antamaan lusikallisen hunajaa ennen nukkumaanmenoa. Sen sijaan yskänlääkkeet ovat tehottomia tai jopa haitallisia.

Käypä hoito -ohjeistuksen pohjana ovat muutamat hunajaan ja yskään liittyneet tutkimukset. Niissä hunajan on koettu lievittävän lasten lyhytaikaista yskää. Lisäksi hunaja on sekä lasten että vanhempien mielestä hyvä lääkintätapa. Sen sijaan yskänlääkkeet eivät helpota oireita, ja ne saattavat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia.

Hunajaa annetaan noin teelusikallinen puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaalle botulismiriskin vuoksi.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n kuluttajaneuvoja Mari Koistinen on iloinen suosituksesta.

”Hienoa, että hunaja huomioidaan näin virallisella tasolla. Moni lääkäri on toki vinkannut hunajasta jo ennen tätä Käypä hoito -ohjeistusta. Paikallista hunajaa on myynnissä myös joissakin apteekeissa.”

Koistinen kehuu hunajaa halvaksi, maistuvaksi ja ekologiseksi vaihtoehdoksi teollisille yskänlääkkeille.

”Tietysti myös aikuisten kannattaa kokeilla hunajaa yskän ja flunssaisen olon helpotukseen.”

Evira: tarhaaja ei saa kertoa hunajan terveellisyydestä

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tulkitsee elintarvikelakia ja ravitsemus- ja terveysväiteasetusta niin, että hunajantuottaja ei saisi markkinoinnissaan kertoa esimerkiksi Käypä hoito -suosituksesta.

”Saimme Eviralta huomautuksen siitä, että jäsenemme käyttävät viestinnässään tutkimustietoja hunajan terveysvaikutuksista. Eviran mielestä mehiläistarhaajat eivät siis saa kertoa edes näitä tieteellisesti todettuja, hunajan hyödyllisiä ominaisuuksia”, Koistinen harmittelee.

”Lääkärit, toimittajat ja yksityishenkilöt voivat jakaa tietoa, samoin me liittona, mutta hunajantuottajien omaa viestintää halutaan suitsia. Ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen tavoitteena on suojella kuluttajia virheelliseltä tiedolta. Nyt Eviran tulkinta vain vaikeuttaa kuluttajia saamasta oikeaa tietoa suoraan asiantuntijoilta eli tarhaajilta.”

Eviran tulkinta ei koske pelkästään hunajaa, vaan kaikkia elintarvikkeita. Koistisen mielestä tulkinta on erityisen haitallinen pientuottajille.

”Ei esimerkiksi marja-alallakaan ole resursseja kehitellä näyttävää mielikuvamarkkinointia. Sen sijaan sekä marjat että hunaja ovat upeita luonnontuotteita, joihin liittyvistä terveystutkimuksista kertominen on kaikkien etu.”

Lisätietoja:

Käypä hoito -suositus

Evira: Hunajan terveysvaikutuksista kertominen on markkinoinnissa kiellettyä  (SML:n tiedote 29.7.2014)

Eviran sivuilla ravitsemus- ja terveysväitteistä

kuluttajaneuvoja Mari Koistinen, Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry, mari.koistinen(at)hunaja.net, puh. 050 382 2428