Helpota flunsaa hunajalla

11.1.2012

Lepo ja riittävä juoma ovat tärkeitä flunssan hoidossa, ja tällöin oloa helpottaa sitruunalla höystetty hunajajuoma. Erityisesti lasten yskään kannattaa tutkitusti kokeilla myös hunajaa.

Muutama vuosi sitten tehdyssä yhdysvaltalaistutkimuksessa vanhemmat kokivat tattarihunajan tepsineen parhaiten lapsen yskään. Vanhemmat kertoivat, että hunaja paransi heidän ja lasten unta enemmän kuin yskänlääkettä saaneiden tai verrokkiryhmään satunnaistettujen lasten vanhemmat.

Tutkimuksen tekijät suosittelevat hunajaa lasten ylähengitystieinfektioihin liittyvän yskän hoidossa myös siksi, että yskänlääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Hunajaa annetaan lapselle teelusikallinen ennen nukkumaanmenoa. Hunajan tehon taustalla arvellaan olevan sen antioksidatiiviset ominaisuudet tai makeat aineet.

Hunajaa ei suositella alle 1-vuotiaille botulismiriskin vuoksi. Hunaja saattaa sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä.

Hunajalla on antibakteerisia ominaisuuksia

Hunajalla on myös antibakteerisia ominaisuuksia, jotka lieventävät flunssan oireita. Kokeile yhdistää hunajaa, sitruunamehua ja huoneenlämpöistä vettä: seos lievittää kurkun karheutta ja limakalvojen toiminta rauhoittuu. Valkosipulin voimaan vannovat lisäävät joukkoon lisäksi puristettua valkosipulia.

Jos hunaja on pitkään yli 40-asteisessa nesteessä, niin sen jotkin terveysvaikutukset voivat heikentyä. Siksi hunaja on tehokkaimmillaan nautittuna sellaisenaan tai haaleaan veteen sekoitettuna.Lisätietoja


Käypähoito.fi / Duodecim:
Äkillisen keuhkoputkitulehduksen symptomaattinen hoito
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/nak00087

Alkuperäinen artikkeli hunajan vaikutuksista lasten yskään julkaistiin Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine -lehdessä, 2007;161(12):1140-1146.

Kuluttajaneuvoja Mari Koistinen, Suomen Mehiläishoitajain liitto ry
mari.koistinen(at)hunaja.net, puh. 040 506 3202

Tutustu myös Hunajalla höystettyä -blogiin