Oksaalihappokäsittely on vuoden tärkein punkintorjuntatyö

28.10.2017

Oksaalihapon annostelu pesille. Kaksiosastoisilla pesillä hapon määrä jaetaan osastojen kesken.
Oksaalihapon annostelu pesille. Kaksiosastoisilla pesillä hapon määrä jaetaan osastojen kesken.

Muista tehdä mehiläispesille oksaalihappokäsittely loppuvuoden aikana. Oksaalihappotiputus tai –kaasutus on tarhaajan tehokkain toiminta varroapunkkia vastaan. Torjuntateho voi olla jopa 90 prosenttia, jos torjunta on tehty oikein.

Oksaalihappotorjuntaa tehdessä on tärkeää, että pesä on lopettanut sikiöinnin ennen torjuntaa. Silloin teho on mahdollisimman paras. Oksaalihappotiputuksen tai -kaasutuksen kanssa ei siis kannata hätäillä – sille on usein oikea aika vasta marras- tai joulukuussa. Tee hapotus ennen kuin lunta on pysyvästi runsaasti. Jos lunta ehtii kuitenkin tulla, tee hapotus silti - apunasi lumilapio. 

Oksaalihappoliuoksen valmistaminen (3-5 pesälle)

  • Valmista oksaalihappoliuos liuottamalla 7,5 grammaa oksaalihappojauhetta 1 dl:aan lämmintä vettä. Liuota sekaan 100 grammaa sokeria.
  • Tiputtele oksaalihappo esim. muoviruiskulla mehiläisten päälle kakkuväleihin. Käytä pesillä huoneenlämpöistä liuosta.
  • Oksaalihappoa annostellaan pesän mehiläismäärän mukaan. Oksaalihappoa annostellaan 4 ml jokaista täynnä mehiläisiä olevaa langstroth-kakkuväliä kohti. Katso oheisesta kuvasta oikea määrä pesän mehiläismäärän mukaan. Kaksiosastoiseen Farrar-pesään annostellaan saman verran ainetta kuin yhteen Langstroth-laatikkoon. Jos talveutat mehiläiset yksiosastoisella Farrar-laatikolla, anna 3 ml/täysin miehitetty kakkuväli.
  • Valmis liuos tulee säilyttää kylmässä. Älä käytä ylivuotista liuosta.