Pientä pesäkuoriaista havaittu ensi kertaa EU:n alueella

10.10.2014

 

Italiasta, Calabrian maakunnasta on löydetty Euroopalle uusi mehiläisten tuholainen, pieni pesäkuoriainen (Aethina tumida), kerrotaan Evirasta. Kuoriainen on kotoisin Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta ja se munii mehiläispesiin. Kuoriaisia on tähän mennessä löydetty Italiassa 16 tarhalta. Pieni pesäkuoriainen kuuluu Suomen lainsäädännössä lakisääteisesti vastustettaviin, valvottaviin eläintauteihin. Suomessa odotetaan asiasta lisätietoja. Mihinkään toimenpiteisiin meidän tarhoillamme ei ole ryhdytty, Evira tiedottaa.

Pieni pesäkuoriainen voi aiheuttaa suurta tuhoa mehiläispesillä. Munista kuoriutuvat pesäkuoriaisen toukat syövät hunajaa, mehiläisten toukkia sekä siitepölyä. Mehiläispesistä toukat kaivautuvat maaperään ja kehittyvät siellä koteloiksi ja koteloista jälleen kuoriaisiksi, jotka hakeutuvat mehiläispesiin lisääntymään. Maaperästä toukkia on hyvin vaikea hävittää.

Suomeen tuodaan mehiläisiä Italiasta

Suomeen tuodaan vuosittain mehiläisiä Italiasta. Vuonna 2014 on tähän mennessä tuotu 16 erää, joista 10 Etelä-Italiasta, ei kuitenkaan Calabrian maakunnasta. Italian viranomaisten tietojen mukaan Calabrian maakunnasta ei ole lähiaikoina siirretty mehiläisiä muihin jäsenmaihin.

Mehiläisten sisämarkkinakaupassa vaadittavan terveystodistuksen allekirjoittava eläinlääkäri todistaa lähetettävien mehiläisten olevan peräisin vähintään 100 km säteeltään olevalta alueelta, jolla pienen pesäkuoriaisen ei epäillä esiintyvän, eikä sitä ole todettu.

Kuoriainen voi levitä paitsi mehiläisten, mehiläisvahan tai mehiläisten hoidossa käytettyjen tarvikkeiden, myös esimerkiksi hedelmien mukana tai lentää tuulessa pitkiäkin matkoja. Italiassa ensimmäinen löydös tehtiin lähellä satamaa. Italian viranomaiset ovat perustaneet positiivisten tarhojen ympärille rajoitusvyöhykkeet, joiden sisällä tarhoja tarkastetaan.

Evira: Pieni pesäkuoriainen (tiedot ja tuntomerkit)

Katso kuva kuorisiasesta täältä.


Lisätietoja:
tutkija Sirpa Heinikainen, Evira, p. 044 720 1780 (mehiläisten taudit)
ylitarkastaja Hanna Kuukka-Anttila, Evira, p. 040 351 3318 (mehiläistautien vastustaminen)