Hunajan hinta nousussa: 450 gramman purkki usein 6 euroa

4.9.2014

Hunajaa myydään tänä vuonna hieman kalliimmalla kuin viime vuonna, paljastaa hunajan nettihintakysely. Kyselyyn vastanneiden keskiarvohinta 450 gramman purkille suorassa kuluttajamyynnissä on 5,82 euroa, kun viime vuonna samaan aikaan hinta oli 5,70 euroa.

Yleisin hunajapurkin koko on 450 grammaa. Kyselyyn vastanneista 110 hunajantuottajasta tätä kokoa käytti 84 vastaajaa.

Purkin hinta suoramyynnissä kuluttajille oli hyvin vaihteleva: vastaajien joukossa oli niin 4,50 eurolla kuin 9 eurolla myyviä. Yleisin hinta (24 vastaajaa) oli 6 euroa. Kilohinnan keskiarvo oli 12,93 euroa.

Toinen suosittu purkkikoko on 500 grammaa (32 vastaajaa). 500 gramman purkin hinnat olivat 5–12  euroa, ja keskiarvohinta oli 7,01 euroa.

Kilohinta oli keskimäärin 14,03 euroa eli suurempi kuin 450 gramman purkilla. Tätä selittää ainakin se, että 500 gramman purkit ovat yleensä lasia, kun 450 gramman purkit ovat useimmiten muovisia.  

Irtohunaja ja myynti kauppoihin: noin kympin kilo

Irtohunajaa asiakkaiden omiin astioihin myi 37 vastaajaa keskimäärin 10,30 e/kg. Tässäkin on tapahtunut selvää nousua: viime vuonna keskiarvo oli 9,40 e/kg.

Kauppoihin purkitettua hunajaa myi 23 vastaajaa. Keskiarvohinta oli 9,50 e/kg (ALV 0 %). Kilohinta vaihteli 6,5 eurosta 12 euroon.  Kauppoihin myyvien määrä oli tässä kyselyssä pudonnut selvästi verrattuna viime vuoden elokuuhun, jolloin kauppoihin möi 44 vastaajaa. Tällöin hinnan keskiarvo oli 8 e/kg.

Lisäksi tarhaajat käyttivät hyvin monenlaisia purkkikokoja 50 grammasta 4 000 grammaan. Yleisin näistä oli 350 gramman purkki, jota käytti 19 vastaajaa. Keskiarvohinta tälle purkille oli 5,73 euroa. Kuusi vastaajaa käytti 350 gramman puristepakkausta (hinta 5–7 e).

Kyselyssä ei varsinaisesti eroteltu lajihunajien hintoja. Moni vastaaja mainitsi lajihunajat erityisesti pienten purkkikokojen yhteydessä: lajihunajilla hinta voi olla selvästi perushunajaa korkeampi.

Yksi vastaaja mainitsi ylläpitävänsä lasipurkkien panttijärjestelmää: ”Tutuille palautan 0,50 e, kun tuovat purkin takaisin”. Myös toinen henkilö mainitsi kierrätyslasipurkit.

Neljä kyselyyn vastanneista myi kennohunajaa. Yksi kertoi myyvänsä noin kahden kilon Farrar-kakkua 50 e/kg, kun toinen mainitsi kennohunajan hinnaksi 35 e/kg.

Suurimmalla osalla (91) kyselyyn vastanneista oli alle 20 pesää. Yli 50 pesän tarhaajia oli vastaajien joukossa neljä.  Eniten vastauksia (32) tuli Uudellamaalla asuvilta.

Myös hunajantuotannon kulut ovat kasvaneet

Hunajan hinnannousu on perusteltua, sillä myös hunajantuotannon kustannukset ovat kasvaneet. Tänä kesänä myös runsas parveilu tuotti tavallista enemmän työtä. Osalle hunajantuottajista karhut aiheuttavat lisäongelmia.

Kuluttajien suoramyynnin hintaeroja selittävät monet eri asiat, kuten paikkakunta ja paikallinen kilpailu hunajamarkkinoilla, tuottajan oma myynti- ja markkinointiasenne sekä kokemus, hunajapakkaus sekä hunajan alkuperä ja käsittely.  Merkityksensä on myös sillä, onko hunajakauppa mehiläistarhaajalle tärkeä tulonlähde vai pientä harrastelua.

Hyvin harvoille vastaajille oli tullut kuluttajille palautetta kalliista hinnasta. Kuluttajat eivät yleensä juurikaan kommentoi hintaa suoraan myyjälle, ja kun hunaja käy sopivasti kaupaksi, niin hinnan tulkitaan olevan kohdallaan.

Markkinointitoiminta vaikuttaa

Moni vastaaja totesi, että pakkaukseen panostamisella ja tuotteen alkuperästä sekä mesikasveista kertomisella voi helposti perustella myös korkeamman hinnan:

”Olen pyrkinyt tekemään selväksi, että kaupan tavallinen keskivertohunaja on eri tuote kuin suoraan pesistä lämmittämättä lingottu alku-, keski- ja loppukesän lajihunaja tietystä kaupunginosasta kauniissa lasipurkissa. Tarkka tieto alueen mesikasveista ja niiden tämänvuotisista kukinta-ajoista kuuluu tuotteeseen, samoin arvio kiteytymisajasta. Lajihunajista saamani palkinnot ja kunniakirjat eivät myöskään haittaa. Pyrin huipputuotteeseen. Ne, jotka ovat maistaneet, maksavat mielellään tuon verran.” (7 e/450 gr, Uudenmaan lääni, alle 10 pesää)


Aloittelevat kokevat hinnoittelun hankalaksi

Jotkut vastaajista totesivat, että hinnan olisi voinut hyvin laittaa korkeammaksi. Aloitteleville tarhaajille, joita vastaajien joukossa oli paljon, hinnoittelu tuottaa päänvaivaa.

”Olisi pitänyt laittaa suoraan kovempi hinta”. (4,50 e/450 gr, Turun ja Porin lääni, alle 10 pesää)

”Myin kesällä torilla vitosella 400g lasipurkissa. Tuttavat sanoivat, että liian halvalla menee. Pidin hintaa matalalla, koska on ensimmäinen kesäni tarhaajana enkä ollut varma hunajani laadusta. Seuraavan kerran laitan hintalappuun euron lisää.” (Pohjois-Karjala, alle 10 pesää)

Avoimissa kommenttikentissä toistuivat monet tutut aiheet. Toisten hunajantuottajien liian halvat hinnat harmittavat. Kuluttajat vertaavat hunajan hintaa kauppojen hintoihin ja myös ulkomaisiin tuotteisiin.

Muutama vastaaja kommentoi, että vaikka nyt on tullut hyvä sato, niin alennusmyynteihin ei pitäisi sortua, vaan ennemmin varastoida hunajaa tulevaisuuden varalle.

 

Tiedot kyselystä:

Hintakysely toteutettiin SML:n nettisivuilla 19.8.–2.9.2014. Siihen vastasi 110 hunajantuottajaa. Vastaajia oli eniten Uudeltamaalta (32). Hämeestä vastasi 17, Oulusta 14 ja Turusta ja Porista 13. Muista vanhoista lääneistä vastaajia oli alle 10 kustakin.
Vastaajien jakautuminen pesämäärän mukaan:
1–10 pesää: 74 vastaajaa
11–20 pesää: 17 vastaajaa
20–50 pesää: 15 vastaajaa
yli 50 pesää: 4 vastaajaa

SML toteutti ensimmäisen hunajan hintakyselyn elokuussa 2013. Hintakyselyitä toteutetaan vuosittain 2 - 3. Aiemmat hunajan hintakyselyiden tiedotteet löytyvät nettisivuiltamme.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Lisätietoja kyselystä antaa SML:n toimistolta Mari Koistinen.

Kyselyssä kerrottuja vapaita kommentteja
 

Muiden hunajantuottajien vaikutuksista

”Asiakkaat hyväksyivät 11,6 % korotuksen hyvin, kun olen kertonut että paikoitellen tulee hyvä sato, paikoitellen kohtalainen. Kuitenkin kesä on ollut työläs, koska on miesmuistiin eräs pahimpia parveilukesiä. Harmikseni täällä pohjoisessa kävi alkukesän messuilla/markkinoilla joku etelän kauppias ja myi 5€/450g edellisvuoden tavaraa ja oli osaltaan romuttamassa tämän kesän hinnoittelun pohjaa. Toukokuun puolen välin jälkeen pitäisi malttaa odottaa, kuinka sato lähtee kehittymään ja pyrkiä uuteen hintatasoon, eikä olla polkemassa vanhaa tavaraa hinnalla millä hyväänsä ulos varastoista.” (7 e/450 gr, Oulu, 10–20 pesää)

”Hunajan hintaa on vaikea nostaa, kun samalla paikkakunnalla on toinen, joka myy hunajaansa alle torihintojen. Hän ei halua tienatakaan hunajallaan, sillä se on hänelle harrastus. Hänen mehiläisensä eivät ole luomussa, mutta minun ovat. Jos hän myy noin 4 euroa lasipurkki (noin 450 g?) ja minä myyn 450 g:n purkkia 6,50 euroa - eroa hinnoissa kieltämättä on ja kuluttaja ihmettelee. Aika moni silti ostaa minun purkkini. Suuren osan myyn kotoa ja osa menee suoraan Tampereelle Kauppahalliin, missä isompikin hinta on kohdallaan aina." (Häme, 10 – 20 pesää, luomu)

” Hinnoittelu ei kovin helppoa. Harmittaa kun osa porukasta myy liian halvalla. Olen pieni tuottaja ja kunnassani ei kilpailua hunajan myynnissä joten uskallan pyytää mielestäni tarpeeksi korkeaa hintaa.” (6,50 e/450 grammaa, Vaasa, alle 10 pesää)

Kohtuullisuutta

”Varmaan hinta oli kohdallaan, kun ei kukaan hintaa kommentoinut koko päivänä, jonka olin torilla.” (6 e/450 gr, Vaasa, alle 10 pesää)

”Lähiruoka ei saa olla liian kallista. Myyn lasipurkissa omalla etiketillä, mutta haluan hunajan olevan silti kohtuuhintaista kuluttajalle.” (7 e/500 gr, Turku ja Pori, alle 10 pesää)

”Mielestäni hinta on ainakin näin harrastajan näkökulmasta nyt sopiva. Tilaisuudesta ja myymälästä riippuen voi olla korkeampikin, mutta mielestäni kuluttajaa ei tolkuttomasti kannata riistää kotimaisen hunajan hinnalla. Kaupassa "tanskalainen" luomu kun on niin halpaa, että siihen laadukkaana "lähiluomutuotteena" on helppo sortua." (5,50 e / 450 gr, Uusimaa, alle 10 pesää)
 

Pakkauksella ja alkuperätiedoilla parempi hinta

”Monet tuntuvat aliarvostavan tuotettaan ja työtään. Olen nähnyt mm. fb-kirpputorilla myytävän uuden sadon hunajaa 500 g/5 euroa, lähes kotiinkuljetettuna. Minulla lasipurkki ja omat etiketit.”
(7 e/ 450 gr, Hämeen lääni, alle 10 pesää)

”Olen pitänyt hintana 20 €/kg lasipurkissa ja mielestäni näin sen pitääkin olla. Puhdas suomalainen hunaja ja lähellä tuotettu, niin kyllä asiakas maksaa siitä mielellään.” (Mikkelin lääni, 21 – 50 pesää)

Aloittavan hinnoitteluongelmat

”Ensimmäinen kesä mehiläistarhaajana, ja hintaa kyllä pähkittiin tosi kauan - 5 vai 6 euroa. Päädyttiin nyt tähän (5 e/450 gr)  ja katsotaan nostetaanko hintaa ensi vuonna. Hinta tuntuu monelle olevan sivuseikka, ovat lähinnä vain innoissaan kun saavat ostaa lähihunajaa kavereilta. Olisivat varmasti maksaneet enemmänkin.” (Häme, alle 10 pesää)

” Aloitteleva kun olen niin ekan vuoden olen myynyt 5€/450g, että saisin asiakkaita. Ensivuonna todennäköisesti nostan 5.50 tai 6€ purkki. Riippuu kauppojen kotimaisen hunajan hinnasta. Vitonen on helppo tasaraha.” (Uusimaa, alle 10 pesää)