Ilmoita kaikista karhuvahingoista SML:lle ja oman kunnan maaseutuasiamiehelle

29.8.2014

Karhuvahingot 2014. Kartassa näkyy paikkakunnat, joilla karhut ovat aiheuttaneet mehiläistarhatuhoja. Jos omalla tarhallasi on sattunut karhuvahinko, eikä se ole vielä SML:n tiedossa, ilmoitathan siitä meille. (Huom. karttaa päivitetään sitä mukaan kuin tietoja saadaan, kaikki tapahtumat eivät siinä välttämättä vielä näy.)
Karhuvahingot 2014. Kartassa näkyy paikkakunnat, joilla karhut ovat aiheuttaneet mehiläistarhatuhoja. Jos omalla tarhallasi on sattunut karhuvahinko, eikä se ole vielä SML:n tiedossa, ilmoitathan siitä meille. (Huom. karttaa päivitetään sitä mukaan kuin tietoja saadaan, kaikki tapahtumat eivät siinä välttämättä vielä näy.)

Karhut ovat tuhonneet tämän vuoden aikana ainakin 300 mehiläispesää. Tuhot ovat jo elokuun loppuun mennessä kaksinkertaistuneet viime vuoteen verrattuna. Karhuista aiheutuu alalle satojen tuhansien eurojen kustannukset. SML pyytää tarhaajia ilmoittamaan kaikki karhuvahingot liitolle ja oman kunnan maaseutuasiamiehelle.

Hunajahimoiset karhut ovat aiheuttaneet vakavaa tuhoa mehiläistarhoilla eri puolilla Suomea. Ainakin 60 mehiläishoitajaa on kohdannut lohduttoman näyn mehiläistarhoillaan karhun vierailun jälkeen. Yhteensä jo 300 mehiläispesää on rikottu elokuun loppuun mennessä. Tuhot ovat jo nyt kaksinkertaiset koko viime vuoteen verrattuna. Koko viime vuoden aikana karhut tuhosivat Suomen Mehiläishoitajain Liiton keräämien tietojen mukaan yhteensä 170 mehiläispesää.

SML pitää tilastoa tarhaajien karhuvahingoista. Muistutammekin, että tarhaajan kannattaa ilmoittaa kaikki karhuvahingot sekä liitolle että oman kunnan maaseutuasiamiehelle. Voit ilmoittaa karhuvahingosta, vaikka se olisi sattunut jo aiemmin vuonna 2014.

Karhutuhot ovat levinneet aiempaa laajemmalle. Aiemmin tuhoja oli Itä- ja Keski-Suomessa, mutta tänä vuonna myös läntisessä Suomessa on koettu karhutuhoja laajoilla alueilla. Onkin tärkeää saada tarhaajilta tietoa siitä, kuinka vahingot ovat levinneet eri puolille maata - karhuista on tullut koko maan tarhaajien ongelma.

Kustannukset satoja tuhansia

Yksittäiselle mehiläistarhaajalle karhutuhot tulevat kalliiksi. Yhden pesän menetys maksaa tarhaajalle muutamasta sadasta eurosta reiluun tuhanteen euroa riippuen vahingon ajankohdasta. Lisäksi karhutuhojen korjaukseen menee lisäkuluja.

Sähköaitaus ei myöskään ole täysin toimiva ratkaisu karhutuhoihin. Paitsi, että ovelimmat karhut ohittavat aidat, aitojen ylläpidosta tulee tarhaajalle suuret kustannukset. Yhden mehiläistarhan suojaaminen karhuaidalla maksaa tarhaajalle noin 110 euroa vuodessa. Kun 250 pesän mehiläistarhaaja suojaa kaikki tarhansa, kustannukset ovat noin 3700 euroa vuodessa. Lisäksi tarhaajalta kuluu runsaasti työaikaa aitojen ylläpitoon.

Kokonaisuudessa karhuista aiheutuneet vahingot ovat jo nyt SML:n arvioiden mukaan yli 300 000 euroa. Lisäksi tulevat tarhojen suojaamisesta ym. aiheutuvat kustannukset.

 

Mitä teet, kun karhu on käynyt tarhalla?

  1. Dokumentoi tuhot ja ilmoita vahingosta sekä tapahtumakunnan maaseutuasiamiehelle että paikalliselle petovastaavalle. Maaseutuasiamiehen pitää nähdä vahinko, jotta voit saada korvausta. Jos virkamiehiä ei saa paikan päälle kohtuullisessa ajassa, ota valokuvia vahingosta ennen kuin kasaat pesät pois. Säästä kaikki selvät merkit karhuista: Kynnenjäljet kakuissa ja osastoissa sekä tassunjäljet maassa. Korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että ulkopuoliset voivat varmistaa, että kyseessä todella on karhu.
  2. Ilmoita vahingot myös SML:lle. www.mehiläishoitajat.fi/karhut-bears/vahinkoilmoitus
  3. Jos karhutuhot ovat toistuvia tai riskit ilmeisiä, aitaa tarha sähköaidalla. Katso aitausohjeet www.mehiläishoitajat.fi/karhut-bears
  4. Jos vahingot ovat toistuvia ja alueella on paljon mehiläispesiä, hae poikkeuslupaa vahinkokarhun poistamiseen.

Voit ottaa karhuvahingon sattuessa yhteyttä myös mehiläishoidon neuvojaan Ari Seppälään: 040 73 000 15/ ari.seppala@hunaja.net tai liiton toimistoon 010 387 4770