Pitääkö hunajan torimyynnistä tehdä ilmoitus?

22.8.2014

Moni hunajantuottaja myy tuotteitaan mielellään esimerkiksi paikallisissa tapahtumissa ja markkinoilla. Alle 1 000 kiloa vuodessa hunajaa myyvän ei tarvitse tehdä myynnistä erillisiä ilmoituksia, vaan riittää, että alkutuotantoilmoitus on tehty.

Jos hunajaa on aikomus myydä alle 1 000 kiloa vuodessa suoraan kuluttajalle, niin oman tuotannon hunajaa saa lingota ja pakata ilman, että toiminnasta tarvitsee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta. Riittää, että alkutuotantoilmoitus on tehty.

Alkutuotantoilmoituksen lisäksi hunajan myynnistä esimerkiksi torilla, tapahtumassa tai markkinoilla ei tarvitse tehdä muita ilmoituksia.

Myyntipaikalla (oma kunta vai jokin muu paikkakunta) ei tällöin ole ilmoitusvelvollisuuden kannalta merkitystä.

Jos myynti suoraan kuluttajille ylittää 1 000 kiloa vuodessa, on tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus. Sen jälkeen, kun elintarvikehuoneistoilmoitus on tehty, tuottaja voi myydä tätä hunajaa oman kunnan alueella ilman muita ilmoituksia.

Jos tuottaja myy toisen kunnan alueelle hunajaa ja on tehnyt omaan kuntaan elintarvikehuoneistoilmoituksen, tuottajan täytyy tiedottaa myynnistä kyseisen myyntipaikan elintarvikeviranomaiselle viimeistään neljä päivää aiemmin.

Jos myy toisen tuottajan hunaja, myynnistä on aina tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus.

Eviran uudisti ulkomyyntiohjeensa vuonna 2012. Edelleen osalle valvojista voi olla totuttelemista muutokseen eli siihen, ettei torimyyjistä tai pienien tapahtumien elintarvikemyyjistä saa ennakkotietoa, mikäli elintarvikemyyjät kuuluvat siihen ryhmään, joiden ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta toiminnasta.

Lue lisää aiheesta nettisivuiltamme. Tutustu myös mehiläishoitajan viranomaisvelvollisuuksia käsittelevään tekstiin.