Varroapunkkeja on tänä vuonna paljon: muista tehdä elokuun torjunnat

7.8.2014

Varroapunkeilla on ollut pitkä lisääntymiskausi. Siksi tänä vuonna on erityisen tärkeää aloittaa elokuun varroantorjunnan ajoissa muurahaishapolla tai tymolilla.

Hunajat on pyrittävä saamaan ajoissa linkoukseen, sillä elokuun torjunnat tehdään sadonkorjuun jälkeen. Hyvänä tavoitteena voi pitää elokuun 10. - 15. päivää.

Valinta muurahaishapon ja tymolin välillä riippuu tarhaajan mieltymyksistä, mutta on suositeltavaa vuorotella aineita. Näin maksimoidaan aineiden hyödyt ja minimoidaan jäämät.

Varroantorjuntaan kuuluu myös pesien punkkimäärän seuranta. Jos et seuraa punkkien määrää verkkopohjan avulla, niin tee elokuun torjunnat automaattisesti.

Elokuun torjunnat tappavat keskimäärin 80 prosenttia punkeista. Se helpottaa huomattavasti talvimehiläisten selviämistä. Elokuun torjunnan lisäksi tehdään loppusyksystä tai alkutalvesta oksaalihappotiputus tai -kaasutus.

Lue perusohjeet elokuun varroantorjuntaan Mehiläinen-lehden 4/2014 sivuilta 116 - 117. Kyseisen tekstin löydät myös nettisivuiltamme eli Ajankohtaista mehiläishoidosta -artikkelista (PDF).

 

Liitteet