Tarkista hunajan kosteus ennen pakkaamista

7.8.2017 klo 10:20

Kosteusmittarilla saa varmimman tuloksen hunajan kosteudesta. Kuvassa mitattu hunaja oli liian kosteaa kosteuden ollessa 19,5 %.
Kosteusmittarilla saa varmimman tuloksen hunajan kosteudesta. Kuvassa mitattu hunaja oli liian kosteaa kosteuden ollessa 19,5 %.

Hunajan liika kosteus heikentää hunajien laatua ja jouduttaa käymistä. Hunajan paras mahdollinen myyntikosteus on 16,5-17,5 prosenttia. Varmista ennen pakkaamista, ettei hunaja ole liian kosteaa - näin takaat hyvän kauppakunnon.

Kosteusmittarin käyttö on helppoa

Tarkan kosteuden saa mitattua kosteusmittarilla. Ne ovat helppokäyttöisiä ja niitä on saatavilla erimerkkisiä ja –hintaisia. Kosteusmittari eli refraktometri on kätevä, pieni laite, jolla saa mitattua hunajan tarkan kosteuden laitteen prisman avulla. Mittari kalibroidaan ensin ohjeiden mukaan, usein vedellä tai öljyllä. Mittarin prismaan laitetaan pieni määrä hunajaa ja laite ilmoittaa sen kosteuspitoisuuden. Jos mittari näyttää hunajan olevan liian kosteaa, voi hunajaa vielä kuivattaa ennen linkousta esim. hunajalaatikossa ilmankierron avulla.

Ei mittaria? Tee ravistelutesti

Jos käytössäsi ei ole kosteusmittaria, voi tehdä karkean arvion sopivasta linkouskosteudesta yksinkertaisella ravistelutestillä. Hunajakakkua ravistetaan napakalla liikkeellä, ja jos mettä irtoaa, kakkuja ei tule vielä lingota. Ravistus tehdään alaspäin suuntautuvalla, terävällä liikkeellä. Kypsästä kakusta ei irtoa hunajaroiskeita. Kaikkia pesän kakkuja ei tarvitse ravistella, vaan riittää yksi kakku/pesä tai tarha. Jos linkoat avonaisista kakuista hunajaa, kannattaa ne sekoittaa peitetyistä kakuista lingottuun kosteuden tasaamiseksi.

Ilmankuivain osa linkoomokalustoa

Jotta hunajaan ei siirry kosteutta linkoomosta tai jotta hunajan kosteuspitoisuuden saisi alas, on kosteudenpoistaja (ilmankuivain) hyvä ostos linkoomoon. Linkoomotilat kannattaa pitää kuivana, jottei kosteus siirtyisi hunajaan pakkausvaiheessakaan. Jos ilman suhteellinen kosteus on alle 60 prosenttia, hunajaan ei imeydy merkittävästi kosteutta ilmasta. Kuivain pitää kosteuden helposti 50 prosentissa.  Ilmankuivaajia on saatavana erilaisia eri hintaluokissa.

Hunajan kosteus

  • Paras myyntikosteus on 16,5-17,5 prosenttia.
  • Hunajadirektiivin mukaan hunajan vesipitoisuuden tulee olla alle 21 prosenttia. Kanervahunajan kosteus saa olla direktiivin mukaan enintään 23 prosenttia.
  • Liian kostea hunaja kerrostuu helposti ja alkaa käydä. Käymisherkkyys kasvaa hyvin paljon jos kosteus on yli 19 prosenttia.