Muista ilmoittaa karhuvahingot kunnan maaseutuasiamiehelle

13.6.2014

Karhuvahinkoja on tullut liiton tietoon tänä vuonna jo tuplaten viime vuoteen verrattuna, 29 tarhaajalla lähes 140 tuhottua pesää. Maa- ja metsätalousministeriön Luonnonvaraosastolta kerrotaan, että virallisia vahinkoilmoituksia on tullut kuitenkin vasta 12 kpl. Muistathan siis ilmoittaa karhuvahingosta myös kuntien maaseutuasiamiehelle ja paikalliselle petovastaavalle.

Ministeriöstä todetaan, että ilman virallista ilmoitusta tilastoihin ei piirry oikea kuva karhuvahingoista. MMM muistuttaa myös, että vaikka tähän mennessä vahinkoilmoituksia on tullut vasta 12 kpl, saattaa olla, että osa ilmoituksista on vielä rekisteröitymättä järjestelmään.

SML kerää omaa karhuvahinkotilastoa, mutta tiedot tulisi saada myös viralliseen vahinkorekisteriin.

Mitä teet, kun karhu on käynyt tarhalla?

  1. Dokumentoi tuhot ja ilmoita vahingosta sekä tapahtumakunnan maaseutuasiamiehelle että paikalliselle petovastaavalle. Maaseutuasiamiehen pitää nähdä vahinko, jotta voit saada korvausta. Jos virkamiehiä ei saa paikan päälle kohtuullisessa ajassa, ota valokuvia vahingosta ennen kuin kasaat pesät pois. Säästä kaikki selvät merkit karhuista: Kynnenjäljet kakuissa ja osastoissa sekä tassunjäljet maassa. Korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että ulkopuoliset voivat varmistaa, että kyseessä todella on karhu.
  2. Ilmoita vahingot myös SML:lle. www.mehiläishoitajat.fi/karhut-bears/vahinkoilmoitus
  3. Jos karhutuhot ovat toistuvia tai riskit ilmeisiä, aitaa tarha sähköaidalla. Katso aitausohjeet www.mehiläishoitajat.fi/karhut-bears
  4. Jos vahingot ovat toistuvia ja alueella on paljon mehiläispesiä, hae poikkeuslupaa vahinkokarhun poistamiseen.

Voit ottaa yhteyttä myös mehiläishoidon neuvojaan Ari Seppälään: 040 73 000 15/ ari.seppala@hunaja.net