Kaupunkimehiläishoito tarvitsee tukea myös virkamiehiltä

11.6.2014 klo 08:59

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry toivoo, että yhä useammat kaupungit tukisivat toiminnallaan hyödyllisiä pölyttäjiä. Kaupungit voisivat systemaattisesti kehittää mehiläistarhausta yhdessä tarhaajien kanssa ja esimerkiksi huomioida mehiläispesät kaavoituksessa. 

Mehiläisten pitoon liittyvät käytännöt ja näkemykset vaihtelevat kunnan ja kaupungin ja sen virkamiesten mukaan. Onneksi monet kaupungit suhtautuvat nyt myönteisesti arvokkaisiin pölyttäjiin ja tarjoavat mehiläistarhaajille mahdollisuuksia pitää pesiä kaupunkialueella. Esimerkiksi Akaan kaupunki on panostanut mehiläisiin niin, että mehiläispölytys kattaa nyt lähes koko kaupungin alueen.

Helsingissä on kymmeniä mehiläistarhoja, mutta aina sopivien paikkojen löytäminen ei ole helppoa.
”Mehiläisten tarpeet ovat aina tärkein tekijä paikan valinnassa”, painottaa Stadin tarhaajat ja hunajafrendit ry:n sihteeri Merja-Riitta Laurila.
”Kaupungin suhtautuminen mehiläisiin tuntuu vaihtelevan. Olisi hyvä, että linja olisi yhdenmukainen ja positiivinen. Pääkaupunkiseudulla Espoo on osoittautunut mehiläismyönteisimmäksi. Sieltä tarhanpaikkoja löytyy ja niitä tarjotaan kaupungin mailta ilman mitään maksuja.”

Merja-Riitta Laurilan mielestä kaupunkitarhaus on nyt menossa oikeaan suuntaan. Hän iloitsee myös mehiläishoitoharrastuksen kasvusta.
”Ennen mehiläishoitoa pidettiin jonkinasteisena masokistien ja rambojen touhuna. Nyt mielikuvat mehiläishoidosta ovat muuttuneet hyvin toisenlaisiksi.”

Arvokas pölytystyö on tärkeää kaupungissakin

Kaupunkimehiläiset tekevät arvokasta työtä kasvien pölyttäjinä, joten vaikkapa siirtolapuutarhoihin usein toivotaan mehiläisiä. Kaupunkiluonnosta mehiläiset saavat monien kasvien mettä ja siitepölyä. Esimerkiksi lehmus on hyvä mesikasvi.

Helsingissä mehiläisiä on Töölössä, Hietalahdessa, Meilahdessa, Munkkiniemessä, Tähtitorninmäellä, Esplanadilla, Eirassa, Kampissa, Lapinlahdessa, Lauttasaaressa, Kaisaniemessä, Pasilassa, Laajasalossa, Mustikkamaalla, Seurasaaressa, Alppilassa, Kumpulassa, Pakilassa, Oulunkylässä, Vallilassa, Kuusisaaressa, Korkeasaaressa, Vanhakaupungissa, Toukolassa, Puistolassa, Herttoniemessä, Viikissä,
Puotilassa ja Östersundomissa.

Tarhoja on yhteensä noin 35. Niissä jokaisessa on yksi tai useampi mehiläispesä.

 

Lisätietoja

Stadin tarhaajat ja hunajafrendit ry
Sihteeri Merja-Riitta Laurila
puh. 040 511 2052, sihteeri@stadintarhaajat.net
 

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
tutkimuskoordinaattori, helsinkiläinen kaupunkitarhaaja Tuula Lehtonen
puh. 040 506 3202, tuula.lehtonen(at)hunaja.net