Viime talven pesäkuolleisuus jäi puoleen keskimääräisestä

11.6.2014 klo 07:00

Talvi 2013-2014 oli mehiläisille suotuisa. Pesistä menehtyi talven aikana vain 7 prosenttia. Tämä on alle puolet keskimääräisestä talvikuolleisuudesta ja pienin määrä kahteenkymmeneen vuoteen. Talvi oli mehiläisten kannalta lyhyt ja lämmin, ja pesissä riitti talviruoka kevääseen saakka. Edellisenä talvena (2012-2013) talvitappiot olivat huomattavasti tätä vuotta suuremmat, noin 17 prosenttia.

Suomen talvi voi olla mehiläisille rankka. Kylmyyttä suurempi uhka on pesiin talven aikana kerääntyvä kosteus. Mehiläispesiä kuolee vuosittain luonnostaan. Säiden lisäksi talvitappioita aiheuttavat mm. punkit, taudit ja pesiä tuhoavat linnut.

Talvitappioiden määrää selvitettiin COLOSS-talvitappiokyselyn avulla. Kyselyyn vastasi yli 328 suomalaista mehiläistarhaajaa.

Pesiin kertyy nyt mettä

Myös kevät on ollut mehiläisille suotuista. Lyhyen talven jälkeen mehiläisille on ollut runsaasti ravintoa tarjolla. Mehiläiset keräsivät osassa maata siitepölyä pesään ennätysaikaisin maaliskuun alkupuoliskolla. Kevään tahti on ollut otollinen myös mehiläisten lisääntymisen kannalta ja nyt pesät ovat vahvoja ja väkirikkaita medenkeruukautta varten.

Mehiläiset keräävät hunajan pääsadon juhannuksesta alkaen neljän viikon aikana. Mm. sää vaikuttaa hunajasatoon, eikä vielä voi arvioida kertyvän sadon määrää. Mehiläispesien painonkehitystä voi seurata SML:n vaakapesäsivustoltahttp://koti.tnnet.fi/web144/vaakapesa/index.php . Vaakapesä on tarkkuusvaa’alla varustettu mehiläispesä, josta näkee pesän painonkertymän.

 

Lisätietoja:

Tuula Lehtonen, tiedottaja, tutkimuskoordinaattori

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

040 506 3202  

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehiläishoitajat.fi