SML:lla on nyt oma kaupunkimehiläispesä

9.6.2014

Tuula Lehtonen vastaa SML:n kaupunkimehiläispesän hoidosta. 
(Kuva: Mari Koistinen)
Tuula Lehtonen vastaa SML:n kaupunkimehiläispesän hoidosta. (Kuva: Mari Koistinen)

Kaupunkimehiläishoito kasvaa nyt myös Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n toimesta, sillä liitolla on nyt ensimmäinen oma kaupunkimehiläispesä Töölössä, Oopperatalon lähistöllä. Pesän hoidosta vastaa liiton tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen.

Tuula Lehtoselle tämä on ensimmäinen mehiläispesä, vaikka mehiläishoidon peruskurssin hän on käynyt jo vuosia sitten.
”Oman pesän kautta mehiläishoitoon saa aivan uutta näkökulmaa. Yllätyksiä on tullut jo heti alkumetreillä”, Lehtonen sanoo.

Pesästä saadaan tietysti hunajaa, mutta myös paljon muuta. Pesään on tarkoitus laittaa siitepöly- ja propoliskeräin, ja ötökkäruokailusta innostunut Lehtonen aikoo hyödyntää pesän toukkatuotantoa.

”Kuhnuritoukkia poistetaan pesästä osana normaaleja hoitotoimia. Ne toukat maistuvat myös ihmisille sopivasti kokattuna.”
Lehtonen vertaa toukkien makua ja rakennetta katkarapuihin.

SML:lla oli aiemmin tutkimuspesiä Jokioisilla. Nämä pesät jouduttiin myymään vuonna 2012, kun MTT lakkautti mehiläistutkimuksen.

Kaupunkimehiläispesän SML:lle lahjoitti Mesimestarit oy.

Kaupunkiluonnossa monipuolisia mesikasveja

Helsingissä on kymmeniä mehiläistarhoja eri puolilla kaupunkia. SML:n pesä on nyt siis yksi lisäys keskusta-alueen mehiläispesiin. Puistot ja muu kaupunkiluonto tarjoavat mehiläisille sekä siitepölyä että mettä.

Kaupunkimehiläispesää ei voi laittaa minne tahansa, vaan maanomistajan luvan lisäksi on otettava huomioon mm. mehiläisten tarpeet. Kaupunkiin valitaan lauhkeita mehiläisrotuja, joka minimoi riskin siitä, että mehiläiset pistäisivät ihmisiä tai eläimiä. Harva kaupunkilainen tosin huomaa lähistölle tullutta mehiläispesää, sillä mehiläiset ovat kiinnostuneet kukista, eivät ihmisistä.

 

Lisätietoja

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
Tutkimuskoordinaattori, tiedottaja Tuula Lehtonen
 puh. 040 506 3202,  tuula.lehtonen@hunaja.net