Huomioi pölyttäjät kasvinsuojeluruiskutuksissa

3.6.2014 klo 16:00

Kukkivia viljely- ja rikkakasveja ei saa ruiskuttaa kasvinsuojeluaineilla, koska se voi vahingoittaa hyödyllisiä pölyttäjiä. Kesän ruiskutuksia tehdessä tulee aina noudattaa kasvinsuojeluaineille annettuja ainekohtaisia ohjeita.

Useiden torjunta-aineiden käyttöä on rajoitettu pölyttäjien vuoksi. Pakkausselosteissa on annettu ohjeita ruiskutusajankohdista ja vaikutuksista pölyttäjiin. Viljelijöiden tuleekin noudattaa näitä ohjeita.

Kukinnan aikana tehtävät kasvinsuojeluaineruiskutukset voivat vahingoittaa ja tappaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita tärkeitä pölyttäjiä. Suomen Mehiläishoitajain liitto muistuttaakin, että kaikki kasvinsuojeluruiskutukset tulisi tehdä aina mehiläisten lentoajan ulkopuolella, käytännössä yöaikaan.

Viljelysten läheisyydessä sijaitsevien mehiläistarhojen hoitajalle on hyvä tiedottaa ruiskutustoimenpiteistä ajoissa. Tarhaaja voi tarvittaessa sulkea pesien lentoaukot, jolloin mehiläiset eivät lennä alueelle ruiskutusaikana.

Pölyttäjien hyvinvointi on arvokasta suomalaiselle maataloudelle. Pelkästään mehiläisten tekemän pölytystyön arvo on 60 miljoonaa euroa. Hyönteispölytyksestä hyötyviä kasveja ovat mm. omena, rypsi ja monet marjat.