Forssassa varastettiin kuusi mehiläispesää

9.5.2014

Matti Mattilan mehiläistarhalta varastettiin huhti-toukokuun vaihteessa kuusi pesää. ”Kun ilmoitin varkaudesta poliisille, niin kyllähän siellä ihmeteltiin. Tällaista varkautta ei ollut ainakaan tällä seudulla aiemmin tapahtunut”, Mattila kertoo.

Mattilan varastetut valkoiset styrox-pesät sijaitsivat noin 15 kilometrin päässä Forssan keskustasta Koijärvellä. Parinkymmenen pesän tarha on metsän kätköissä niin, etteivät ohikulkijat sitä havaitse, mutta tarhan tietävien on sinne helppo ajaa autolla.

”Renkaiden jäljet näkyivät, mutta ei niistä tietysti voi sen enempää päätellä. Olin käynyt tarhalla edellisen kerran pari viikkoa aiemmin, joten varkauden tarkkaa ajankohtaakaan ei voi sanoa.”

Mehiläispesien varkauksia ei ole Suomessa ainakaan viime vuosina tullut julki. Hetken mielijohteesta kukaan tuskin vie pesiä mehiläisineen, vaan toiminta vaatii mehiläisiin liittyvää osaamista ja tietämystä.

Mattila ei usko, että varkaat olisivat lähialueelta.
”Mehiläistarhaajat tuntevat täällä hyvin toisensa. Olisi vaikeaa kuvitella, että joku edes viitsisi ottaa riskiä toisen pesien varastamisesta.”

Mattilalla on nyt noin 200 mehiläispesää. ”Jos pesiä olisi vähän, niin tietysti kuuden pesän menetys kirpaisisi vielä enemmän”, Mattila toteaa.

Aiemmin ilkivaltaa ja karhuvahinkoja

Taloudellista menetystä Mattilan kohdalla korvaa vakuutus. Vakuutus on ollut tarpeellinen jo aiemmin, sillä viime kesänä nuoret pojat rikkoivat Mattilan pesiä ilkivaltana.  Lisäksi vuonna 2012 karhu hajotti Mattilalta yli 30 pesää.

Varkaudesta huolimatta Mattila odottaa mehiläiskesää valoisin mielin.
”Pesät ovat selvinneet talvesta hyvin. Pari pesää on kuollut hieman oudommin, joten ne pitää vielä tutkia ja yrittää selvittää, mikä kuoleman on aiheuttanut.”

Mehiläispesävarkaudesta uutisoi mm. Forssan lehti.