Hunajantuotanto on luomun edelläkävijöitä

6.5.2014

Luomutuotteen tunnistaa merkinnöistä.
Luomutuotteen tunnistaa merkinnöistä.

Suomessa tuotetusta hunajasta on noin kymmenen prosenttia luomua. Luomumehiläishoitoa harjoitti viime vuonna 57 tarhaajaa, joilla oli yhteensä 4 116 mehiläispesää. Siis noin joka kymmenes suomalainen mehiläispesä kuuluu valvottuun luomutuotantoon.

Luomuinnostus näkyy vahvasti myös hunajantuotannosta. Luomutarhaajien määrä on viime vuosina kasvanut selvästi. Luomuhunajasta suuri osa tuotetaan Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa, joissa oli yhteensä yli 2 500 luomumehiläispesää vuonna 2013.

Kokonaisuudessaan suomalaisesta hunajasta luomua on noin kymmenen prosenttia. Tämä on huomattavan suuri määrä. Esimerkiksi viljan sadosta 2,2 prosenttia ja kananmunista neljä prosenttia oli luomua vuonna 2013.

Puisia pesiä ja luomuruokaa

Luomumehiläishoidossa oleellisimpia eroja tavalliseen mehiläishoitoon verrattuna on pesien sijaintiin, pesien rakenteisiin ja talviruokintaan liittyvät määräykset.

Mehiläispesien lähellä ei saa olla esimerkiksi vilkkaita teitä tai kaatopaikkoja. Pesät ovat luonnonmateriaaleista rakennettuja eli esimerkiksi puisia. Talviruokintana käytetään joko pesien omaa hunajaa tai luomusokeria.

Oleellista on se, että luomu on valvottua tuotantoa. Vuosittain suoritetaan luomutarkastus, joka on tarhaajalle maksullinen. Valvonnan ansiosta luomutuottajat ja heidän toimintansa tiedetään hyvin. EU:n luomumerkki pakkauksessa kertoo, että hunaja on tuotettu luomusäännösten mukaan. 

Luomumehiläistarhauksen kustannukset ovat suuremmat kuin tavanomaisen tarhauksen. Tästä syystä myös luomuhunajan hinta on kuluttajille kalliimpi.

Oikea käsittely takaa laatuhunajan

Hunajan käsittelyä ohjataan hunaja-asetuksella. Tämä asetus on sama sekä luomulle että tavalliselle tuotannolle. Asetus mm. kieltää hunajan lämmittämisen niin, että hunajan laatu heikkenee merkittävästi.

Luomumehiläishoidon direktiivi on sama kaikissa EU-maissa, mutta paikallisesti voidaan linjata luomulle sopimattomat alueet. Esimerkiksi Saksassa mehiläispesien sijainnille ei ole asetettu samanlaisia rajoituksia kuin Suomessa. Tämän vuoksi Berliinissä voidaan tuottaa luomukaupunkihunajaa, mutta Helsingissä luomutuotanto ei onnistu.

Tarkkaa tietoa suomalaisten mehiläispesien määrästä ei ole, mutta yleensä pesämäärä on viime vuosina ollut noin 45 000. Suomen Mehiläishoitajain Liittoon kuuluu tällä hetkellä noin 2 100 jäsentä. Jäsenmäärä on ollut lähivuosina selvässä kasvussa.

 

Lisätietoja

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä, 040 730 0015, ari.seppala(at)hunaja.net
kuluttajaneuvoja Mari Koistinen, 050 382 2428, mari.koistinen(at)hunaja.net

Luomu Suomessa 2013 -esitys. Pro Luomu.

Luomumehiläishoidon ehdot. Evira.

Onko ostamasi tuote todella luomua? Tarkista Eviran haun avulla.

Hunaja.netin luomuhunajatekstistä löydät mm. kysymyksiä ja vastauksia luomuhunajasta ja luomumehiläishoidosta.