Talviunilta heränneet karhut ovat jo tuhonneet mehiläispesiä

17.4.2014 klo 15:00

Karhut ovat heränneet talviuniltaan ja se näkyy myös mehiläistarhoilla. Suomen Mehiläishoitajain Liiton (SML) tietoon on tullut jo muutamia ilmoituksia karhujen tuhoamista mehiläispesistä.

Vasta talviuniltaan heränneet karhut ovat nälkäisiä ja mehiläispesä on niille helppoa ruokaa. Karhut rikkovat mehiläispesiä ja syövät niistä ruoka- ja sikiökakkuja. Karhuista aiheutuukin mehiläistarhaajille suuret vahingot. Pesän ja mehiläisten arvo kohoaa helposti satoihin euroihin.

Tarhaaja, ilmoita vahingot liitolle

SML kerää tietoja karhuvahingoista vuoden ympäri. Jos karhu käy vahingoittamassa mehiläispesiäsi, ilmoitathan siitä liitolle vahinkolomakkeella osoitteessa www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut-bears/.

Petovahingoista voi myös hakea korvausta. Tee petovahinkoilmoitus välittömästi alueesi maaseutuelinkeinoviranomaiselle vahinkoilmoituslomakkeella. Viranomainen käy myös tarkistamassa vahingot: ilman ulkopuolisen henkilön todentamista ei voi saada vahingonkorvauksia.

Karhuvahinkojen estämiseksi on varattu varoja, joilla mehiläistarhaajat saavat karhuaitapaketteja. Karhuaitoja on tällä hetkellä hyvin saatavilla. Aitapaketit ovat tarhaajille maksuttomia lukuun ottamatta akkua. Aitapaketit toimittaa Farmcomp oy. Karhuaitauspakettien tilaukset tehdään suoraan Farmcompiin.

Aitoja ja paimenpoikia annetaan valtion kustannuksella vain niille, joilla on yli 15 pesää.

Pienemmän pesämäärän tarhaajat joutuvat siis maksamaan laitteet itse. Kaikki
joutuvat hankkimaan itse akkunsa, jos niitä tarvitaan.

Harrastajakin saa vähentää verotuksessa aidan kustannukset, jos ilmoittaa verotuksessa hunajan myyntituloja.

Lue lisää karhuista.