Paras hunaja -kisan näytteistä puolet palkittiin laatuhunajina

8.4.2014

SML:n laatutoimikunta arvioi hunajia aistinvaraisesti ja myönsi kunniakirjan 43 hunajanäytteelle. Kuvassa Anneli Salonen, liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen, Matti Lahtinen, toimikunnan puheenjohtaja Vuokko Honkaniemi ja selkä kameraan päin Camilla Elf.
SML:n laatutoimikunta arvioi hunajia aistinvaraisesti ja myönsi kunniakirjan 43 hunajanäytteelle. Kuvassa Anneli Salonen, liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen, Matti Lahtinen, toimikunnan puheenjohtaja Vuokko Honkaniemi ja selkä kameraan päin Camilla Elf.

Viime vuoden hunajissa oli paljon erinomaisia ja laadukkaita tuotteita. Näin voi päätellä Suomen Paras Hunaja -kisaan osallistuneista hunajanäytteistä. Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n laatutoimikunta myönsi kunniakirjat puolelle kisaan osallistuneista hunajanäytteistä.

Marraskuussa järjestettyyn kisaan osallistui 66 tarhaajaa, jotka toimittivat kisaan 88 hunajanäytettä. Aistinvaraisen arvioinnin perusteella 43 hunajanäytettä sai laadusta kertovan kunniakirjan.

Kisan jälkeen hunajia säilytettiin pari kuukautta huoneenlämmössä ennen lopullista arviointia. Näin varmistettiin, että hunajat säilyttävät ominaisuutensa myös kaupassa ja kuluttajan kaapissa.

Kunniakirja myönnettiin näytteille, jotka täyttivät seuraavat vaatimukset: hunaja ei käy, ei ole kerrostunut, sisältää korkeintaan hyvin pieniä yksittäisiä roskia, käsittelyn jäljiltä tai sen vaikutuksesta on vain aavistuksen verran vaahtoa, ilmaa tai härmää, kiderakenne ei joko tunnu ollenkaan tai se on hieno ja tasainen. Lisäksi hunajan piti olla pehmeää ja helposti lusikalla otettavaa.

 

Laatu paranee huolellisella käsittelyllä

Jonkin verran hunajissa havaittiin mm. kerrostumista, roskaisuutta tai härmistymistä. Liian karkea kiderakenne oli ongelma 18 näytteessä. Lähes yhtä monessa hunajassa havaittiin vaahtoisuutta tai kuplaisuutta. Se johtuu ilman sekoittumisesta hunajaan vaivaamisen yhteydessä.

Käyneitä hunajia ei ollut näytteiden joukossa yhtään. Vuotta aiemmin liiallinen kosteus ja sen aiheuttama käyminen oli ongelmana normaalia useammassa hunajassa.

Hunajat arvioi SML:n laatutoimikunta, jonka puheenjohtajana toimii mehiläistarhaaja Vuokko Honkaniemi.

Pitkään laatutoimikunnassa on toiminut myös liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen.
”Hunajia osataan nykyisin käsitellä huomattavasti paremmin kuin 1990-luvulla. Sen ansiosta kotimaiset hunajat ovat varsin tasalaatuisia ja käsittelystä johtuvat laatuvirheet harvinaisia”, Vartiainen sanoo.

Noin puolet hunajista analysoidaan laboratoriossa kevään aikana. Tällöin saadaan lisätietoja mm. hunajien kasvialkuperästä ja mahdollisista virheellisistä käsittelyistä johtuvista muutoksista.  

 

 

Lisätietoja

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
Toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen
puh. 044 506 3200, heikki.vartiainen(at)hunaja.net

Tiedote vuoden 2013 Paras hunaja -kilpailusta:
Joensuulainen mesikastehunaja on tämän vuoden parasta hunajaa

Video: Laatuhunajaa vai ei? Kurkistus laatutoimikunnan hunaja-arviointiin.

www.mehilaishoitajat.fi
www.hunaja.net