Hunajan hintakyselystä: hunajasatoa ei näytä jäävän varastoon

2.4.2014

SML:n maaliskuun hunajan nettikyselyn perusteella suuri osa hunajantuottajista on jo myynyt viime kesän hunajasadon. Osalla on vielä hunajaa jäljellä, mutta lähes kaikki uskovat, ettei hunajaa jää varastoon.

Hunajan myyntihintoja kartoittaneessa kyselyssä kysyttiin tällä kertaa, onko viime vuoden satoa vielä jäljellä. 68 vastaajasta 30 ilmoitti, ettei hunajaa enää ole. 35 vastaajaa kertoi, että hunajaa on, mutta se on myyty ennen uutta satokautta. Kolme vastaajaa ilmoitti hunajaa jäävän varastoon.

Kyselyssä pyydettiin hunajan myyntihintatietoja niiltä, joilla vielä oli hunajaa myynnissä.  32 vastaajaa kertoi  450 gramman purkin myyntihinnan. Yleisin hinta oli 6 euroa (9 vastaajaa). Hinnan keskiarvo oli sama kuin marraskuussa tehdyssä kyselyssä eli 5,70 euroa.

Kuusi euroa oli yleisin hinta myös 500 gramman purkille, mutta tähän purkkihintaan oli vain 13 vastaajaa. Kahdella vastaajalla hinta oli 10 e / 500 gramman purkki.

Purkitettua hunajaa kauppoihin kertoi myyvänsä 13 vastaajaa. Hinta (per kilo, ALV 0 %) oli 7–11,50 euroa. Keskiarvohinta eli 9,19 e/kg (ALV 0 %) oli samaa luokkaa edellisen kyselyn tulosten kanssa.

Tietoa kyselystä

SML:n hunajan hintaa kartoittanut kysely toteutettiin nyt kolmannen kerran.Kysely oli vastattavissa SML:n nettisivuilla 18.–31. maaliskuuta.

Kyselyyn vastasi 68 tarhaajaa. Suurin osa eli 40 kyselyyn vastannutta oli alle 10 pesän harrastajia. Yli 50 pesän tarhaajia oli vastaajista kahdeksan.

Neljä vastaajaa ilmoitti tuottavansa luomuhunajaa.  

Eniten vastaajia, 23, oli Uudeltamaalta.

Edellinen kysely tehtiin marraskuussa.
Marraskuun kyselyn tulokset: Purkitettu hunaja suoramyynnissä halvinta Uudellamaalla

Vapaita kommentteja

”Hinta taisi olla kohdillaan (6e/450g ja 12e/kg omiin astioihin), koska kaikki hunaja on jo myyty. Ensin ajattelin, mihin ihmeeseen saan ensimmäiset hunajani hävitettyä. 100 kiloa tuli ja kaikki jo mennyt. Kyselyitä on jo tullut, että koska sitä hunajaa tulee lisää.”

”Mielestäni 6€/450g on liian vähän, nostettava ensi kesäksi.”

” Syksyllä myyn todennäköisesti 6,5e/450g”

”Aion lisätä yhden pienemmän purkkikoon valikoimaan tulevalla kaudella ja nostan hieman hintaa. Omalla logolla ja etiketillä varustettu purkki on käynyt hyvin kaupaksi, etenkin jouluna asiakkaat ostivat kauniita hunajapurkkeja lahjoiksi ja viemisiksi - pakkauksesta ollaan siis valmiita maksamaan!”

”Suurimmalle osalle kotimaisen hunajan käyttäjälle hinnalla ei ole merkitystä, ainakaan suoraan tarhaajalta ostettaessa.”

”Hinnan korottaminen on äärettömän vaikeaa!”

” Hinnasta ei tule valituksia asiakkaalta.”

”Pitäisi olla yhtenäisempi hinnoittelu”

”Asiallista hinnoittelua toivoisin, myös kokeneemmilta tarhaajilta, joilla hunajatulo vain eläkkeen lisää.”

”Viime vuoden sato kun oli pieni, niin nostin hintaa 0.50E , edellisen vuoden hinnasta. Vaikka sato oli silloinkin pieni.”

” Kaupassa pitävät kovana verrattuna s-ryhmän hintoihin”

” Yleinen kommentti on ollut: Onko hinta varmasti tarpeeksi korkea”

” Olisi hyvä tietää kuka tai ketkä päättävät irtohunajan" valtakunnallisen" hinnan. Onko se Hunajayhtymä ja suurimmat pakkaajat. Tietoa voisi laittaa vaikka mehiläislehteen”

” Selkeästi suoraan kuluttajalle myydessä hinta kohdallaan. Uuden sadon hunajasta viime kesänä 4,50/300g lasipurkki. Meni kuin häkä.”

” Toisissa kaupoissa suomalaisen hunajan hinta on aivan liian matala, toisissa taas samaa luokkaa kuin omamme tai jopa kalliimpi.”

”Hunajan vähyyskö hinnassa? Miksi kotimainen on puolet kalliimpaa? Kotimaisuus sentään Sopiva hinta kotimaisesta Hyönteiset Suomen`` pölyttää``hyvä!”

”Kukaan ei tinkinyt. Kukaan ei valittanut hinnasta”

”Muutama sanonut että liian kallista, mutta joka on halunnut paikkakunnan hunajaa niin on maksanut mukisematta.”

”Markkinointirahan periminen liitolle tulisi lopettaa. Pakkaamot ostavat kaiken hunajan ja saavat itse hoitaa markkinoinnin ja tarvittavan aineiston.”

Marin kommentti: markkinointirahalla oletan tarkoitettavan menekinedistämismaksua, joka on liiton jäseniltä 1 e/pesä. Tällä rahalla mm. maksetaan osa minun eli kuluttajaneuvojan palkasta. Se kattaa siis sitä viestintää ja markkinointia, jota SML tekee, ja nykyisin se on paljon muutakin kuin painettuja esitteitä (joita jäsenet saavat halutessaan käyttöönsä). Teemme lehdistötiedotteita, kirjoitamme blogiin, kommentoimme Facebookissa ja Twitterissä, vastailemme kuluttajien ja muiden tahojen kysymyksiin, ylläpidämme Hunaja.netiä jne. Pyrimme siihen, että viestintä tukisi tasapuolisesti suomalaisen hunajan menekinedistämistä ja että jäsenet saavat meiltä tietoja ja taitoja, joita he voivat halutessaan hyödyntää markkinoinnissa.
Lisäksi näyttää siltä, että tällä hetkellä aiempaa suurempi osa suomalaisen hunajasta myydään kuluttajille ilman vähittäiskauppaa. Pakkaamot eivät siis osta kaikkea hunajaa.