Mehiläishoidon kurssit kiinnostavat: mehiläisten hankinta voi olla nyt vaikeaa

14.3.2014

Mehiläishoidon peruskursseja järjestetään eri puolilla Suomea talven ja kevään aikana. Viime vuosien tapaan ne ovat täynnä innokkaita osallistujia. Harrastuksen aloittamista vaikeuttaa se, että pesiä mehiläisineen ei ole myynnissä niin paljon, kuin olisi kysyntää.

Varsinais-Suomen Mehiläishoitajat ry:n kurssin kouluttaja Veikko Mustalahti yllättyi, kun Raisiossa järjestettävälle peruskurssille ilmoittautui noin kahdeksankymmentä henkilöä.

”Aikaisempina vuosina osallistujia on ollut kolme- tai neljäkymmentä. Emme tajunneet laittaa ylärajaa osallistujamäärälle, ja päätimme selviytyä ison kurssilaismäärän kanssa. Kurssilaiset ovat iältään 10–70-vuotiaita.”

Mustalahti uskoo, että mehiläishoidon kiinnostavuuden kasvu on monen tekijän summa. Taustalla ovat mm. lähiruokainnostus, tietoisuus mehiläisten merkityksestä kasvien pölyttäjinä, mehiläistarhauksen medianäkyvyys ja kaupunkimehiläistarhauksen lisääntyminen.

Turun seudulla joukkoon mahtuu myös muutama, jotka havittelevat mehiläistarhauksesta ammattia tai merkittävää sivutulonlähdettä.

Pesä mehiläisineen maksaa 350 euroa

Yksi pesä mehiläisineen maksaa noin 350 euroa. Mehiläisyhteiskuntien määrää ei kuitenkaan voi kasvattaa välittömästi kysynnän mukaan, joten mehiläistarhauksen aloittamisen iso hankaluus voi olla ensimmäisten pesien saaminen.

”Joillakin harrastus voi jäädä aloittamatta siksi, ettei pesiä ole riittävästi saatavilla. Osa joutuu odottamaan heinäkuuhun, jolloin mehiläispesien määrää voidaan lisätä tekemällä ns. jaokkeita”, sanoo Veikko Mustalahti.

Jaoke tehdään siirtämällä osa vahvasta mehiläisyhteiskunnasta sekä uusi kuningatar uuteen pesälaatikkoon.

Pesien vähyyden ongelma on tuttu lähes kaikilla paikkakunnilla. Esimerkiksi Oulussa on joskus pystytty keskitetysti hankkimaan pesiä aloittaville, mutta enää se ei onnistu.

”Harva tarhaaja voi myydä useita pesiä kerralla. Nyt pesiä on haalittava eri tarhaajilta”, kertoo Pohjolan Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Hannu Luukinen.
Oulussa peruskurssi alkaa maaliskuun lopussa. Siellä, kuten muillakin kursseilla, näkyy myös mehiläishoidon verkostojen merkitys.
”Edelliset kurssilaiset ryhtyivät pitämään sähköpostilla yhteyttä ja vaihtamaan kuulumisia. Vertaistuki on tärkeää, joten siihen panostetaan nyt kursseilla”, Luukinen sanoo.

Mehiläistauti tarkassa syynissä

Mehiläispesien myyntiin vaikuttaa myös esikotelomätä. Tauti on mehiläispesille haitallinen, ja aloittavan tarhaajan kannattaa hankkia terveet mehiläiset. Jos ostettavien mehiläisten tautitilanteesta ei ole tietoa, ei niistä myöskään kannata maksaa normaalihintaa.
Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry tekee tänä vuonna seurantatutkimuksen ostettujen pesien laadusta ja esikotelomätätilanteesta. Näin saadaan tietoa siitä, kuinka yleinen ongelma esikotelomätä on ostopesissä.

Ei enää vain eläkeläismiesten harrastus

Savon Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Markku Puumalainen kertoo, että myös  Nilsiässä kurssilla on runsaasti innostuneita eli on noin kolmekymmentä osallistujaa.
”Suuri muutos on se, että naiset ja myös nuoret ovat kiinnostuneet viime vuosina mehiläishoidosta”, kertoo Puumalainen. ”Tänä vuonna keski-ikä on neljänkympin tienoilla, ja hieman yli puolet kurssilaisista on naisia.”

Joensuun kurssilla ikä- ja sukupuolijakaumat ovat samantyyppisiä. Pohjois-Karjalan Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Anneli Salonen kertoo, että heidän peruskurssillaan on kahdeksan luentoa ja kuusi tarha- ja linkoomokäyntiä.
”Osallistujia on nyt 15, joka on sopiva määrä tällaiselle kurssille. Tänä vuonna erikoisen moni osallistuja on kiinnostunut vanhan maatiaismehiläisen eli pohjolan mehiläisen hoitamisesta.”

Mehiläishoidon kiinnostavuuden kasvu näkyy myös SML:n jäsenmäärissä. Viime vuosien aikana jäsenmäärä on kääntynyt nousuun. Viime vuonna jäseniä oli noin 2050.

 

Lisätietoja

Esikotelomätään ja muihin mehiläistauteihin liittyvät kysymykset.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä
040 7300 015
ari.seppala(at)hunaja.net

Paikallisyhdistysten kurssit
- Ota yhteyttä alueellasi toimivaan paikallisyhdistykseen ja kysy lisätietoja.
Voit kysyä aiheesta ja lisätietojen antajista myös SML:n kuluttajaneuvoja Mari Koistiselta, 050 382 2428, mari.koistinen(at)hunaja.net.
Menossa olevat ja alkavat kurssit löytyvät listattuna.

Mehiläisalasta yleisesti
Tutustu perustietoihin ja -tilastoihin. Kysy tarvittaessa lisää SML:sta.