EKM:n lainsäädännön tulevaisuus edelleen auki

6.3.2014

Suomen Mehiläishoitajain Liitto, Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ja Evira ovat käyneet neuvotteluja esikotelomädän (EKM) tulevasta asemasta. Tähän saakka EKM on ollut Suomessa vastustettava eläintauti, mutta vuoden vaihteessa voimaan tulleen uuden eläintautilain myötä taudin tilannetta arvioidaan uudelleen.

Tähän mennessä käydyissä neuvotteluissa on tullut selväksi, että taudin asema uudistuu jollain lailla. Osapuolet neuvottelivat 25.2. siitä, jaetaanko Suomi eri alueisiin, joissa tauti olisi vastustettava tai ilmoitettava. MMM tuli siihen tulokseen, että maata ei jaeta osiin, koska se olisi byrokraattisesti liian raskasta.

Vaikka tilanne on tällä hetkellä edelleen avoin, käytännössä on olemassa kaksi vaihtoehtoa:

·         EKM pysyy vastustettavana koko maassa

·         EKM muuttuu ilmoitettavaksi koko maassa

Todennäköistä on, että tauti pysyy vastustettavana, mutta tällöin valtio luultavasti keventäisi rooliaan näytteiden otossa. Vaihtoehtoina voisi tällöin olla esim. että valtio kustantaa EKM-näytteenoton vain silloin, kun haetaan taudista vapautumista saneerauksen jälkeen.

SML haluaa muistuttaa, että tilanne on edelleen avoin, eikä päätöksiä mm. näytteiden otosta ole tehty. EKM-tilannetta pohditaan seuraavan kerran SML:n kehittämisseminaarissa huhtikuun 12.-13. päivä. Kehittämisseminaarin jälkeen SML, MMM ja Evira neuvottelevat asiasta seuraavan kerran.

 

Yhteistyöterveisin,

vt. toiminnanjohtaja Ari Seppälä (ari.seppala@hunaja.net/  040 730 0015)