Suomalainen hunaja on läheltä, laadukasta ja hyväksi luonnolle

3.3.2014

Suomalainen hunaja on loistava makeuttaja. Laadukas, kotimaisen hunajan tuotetaan lähellä ja sen alkuperä tiedetään. Mehiläisten tekemä arvokas pölytystyö kasvattaa monien kasvien ja marjojen satoa.

Hunajaostoksilla kannattaa tutustua siihen, mistä hunaja on peräisin. Suomenkieliset tekstit eivät vielä kerro siitä, että hunaja on kotimaista, joten pakkauksesta kannattaa etsiä todellinen tieto alkuperästä.

Kuluttajaliitolle elintarvikkeiden alkuperän hämärä viestintä on tuttua, kertoo liiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi. ”Moni yritys markkinoi kotimaisuuttaan, vaikka tuotteiden alkuperä on jostain muualta kuin Suomesta. Kuluttajalta vaaditaan tarkkuutta, jotta hän saa selville, minkä maalaista ruokaa hän itse asiassa ostaa.”

Suomen Mehiläishoitajain Liiton jäsenet voivat anoa tuotteilleen Hyvää Suomesta -merkkiä. Merkin saanut hunaja täyttää kotimaisuuden lisäksi tietyt laatukriteerit. Ne asettavat hunajalle tiukemmat vaatimukset kuin EU:n hunaja-asetus.

Hunaja käsitellään huolella

Hunajissa on eroja, joita voi olla joskus vaikea erottaa pelkästään näkö- ja makuaistin perusteella. Kotimaisen hunajan käsittelyssä pidetään huolta siitä, että hunajan laatu säilyy korkeana.

Kaikki hunajat ovat heti linkoamisen jälkeen juoksevia. Lopulta hunajat yleensä kiteytyvät, ellei niitä ole käsitelty. Nykyisin kotimaisen hunajan vapaa kiteytyminen estetään usein vaivaamalla hunaja pehmeäksi. Tämä vaivaus ei heikennä hunajan laatua.

Suomalaisessa hunajapurkissa kerrotaan aina pakkaajan tai tuottajan nimi. Näin hunajan alkuperästä ja tuotantotavasta on helppo kysellä lisää.  

Hunaja on terveellinen makeuttaja

Mehiläiset tekevät hunajan. Hunajantuottaja vain kerää, linkoaa ja pakkaa hunajan. Näin hunajassa säilyvät mm. terveelliset entsyymit.

Hunajan hyvistä vaikutuksista ovat viime vuosina kertoneet monet tutkimukset. Kotimainen hunaja voi esimerkiksi lievittää yskää tai siitä saattaa olla apua bakteerien aiheuttamien hengitystieinfektioiden ennaltaehkäisyssä.

Kotimainen hunaja tukee ruoantuotantoa

Kotimaisen hunajan hankinta tukee suomalaista ruoantuotantoa ja ympäristöä. Mehiläisten pölytystyö parantaa merkittävästi useiden kasvien, marjojen ja hedelmien satoa. Lisäksi mehiläisiä voidaan hyödyntää esimerkiksi mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa. Mehiläiset kuljettavat marjoihin biologista torjunta-ainetta samalla, kun ne keräävät mettä ja pölyttävät kukkia. 

Mehiläishoito vaatii osaamista ja aikaa. Pelkkä hunajan kerääminen ja pakkaaminen ei riitä, vaan mehiläishoitajan aktiivinen työskentely pesillä alkaa jo keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Kesällä pesillä käydään noin kymmenen päivän välein. Mehiläishoitaja huolehtii mm. siitä, että mehiläiset pysyvät terveinä ja niillä on riittävästi tilaa sekä ravintoa.

Lisätietoja

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

Johtokunnan jäsen, laatutoimikunnan puheenjohtaja , mehiläistarhaaja Vuokko Honkaniemi
040-7738330, vuhonka(at)japo.fi

Kuluttajaneuvoja Mari Koistinen
050 382 2428, mari.koistinen(at)hunaja.net

Tutustu myös Hunaja.net -sivuihin sekä Hunajalla höystettyä -blogiin.
 

Vuoden 2014 mehiläistarhaaja:  Juhani Lundén. http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=966062
Lundén on panostanut erityisesti mehiläisten jalostustyöhön.

Suomen Paras Hunaja 2013: Christiana Harlen ja Heikki Härkösen mesikastehunaja, joka on peräisin Joensuun kasvitieteellisen puutarhan  mehiläispesistä. http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=792742

Mehiläishoidon kuvia:  http://www.mehilaishoitajat.fi/liitto/medialle/kuvia-mediakayttoon/