Parvien kiinniottajat

Mehiläiset muodostavat parveillessaan tiiviin pallon, jonka mehiläistarhaaja voi napata talteen.

Mikäli löydät mehiläisparven, ota yhteyttä parvia kiinni ottavaan mehiläistarhaajaan, joka auttaa saamaan parven takaisin pesään. Löydät tarhaajien yhteystiedot alla olevasta kartasta. Voit klikata kartan kokonäytön kokoiseksi oikeassa yläkulmassa olevasta ruudusta. Kun klikkaat punaista karttapistettä, saat tarhaajasta lisätietoja.

Varmistathan ensiksi, että kyseessä todella ovat mehiläiset. Mehiläiset tulevat yleensä useiden satojen, jopa tuhansien yksilöiden ryppäänä ja odottavat tiiviinä pallona uuden pesäpaikan löytymistä esim. pihapuussa. Osaavan tarhaajan on helppo kopata hyönteiset talteen siinä vaiheessa.

Yleensä tarhaajien parvekiinniotto on maksutonta, koska toiminta nähdään osaksi mehiläistarhaajien työtä ja parveilutilanteissa auttaminen on tarhaajien velvollisuus. Jos tarhaaja tulee pitkän matkan päässä tai kyseessä on hankala tilanne, esimerkiksi piippuun mennyt parvi, kannattaa neuvotella mahdollisesta palkkiosta.

Alalle on tullut myös toimijoita, jotka haluavat aina palkkion. Varmista siis soittaessasi, onko parven kiinniotto maksutonta. Jos koet, että listallamme oleva tarhaaja vaatii kohtuutonta palkkiota, ota yhteyttä SML:n toimistoon.

Mehiläisparvea on hankalaa saada pois esim. savupiippuun pesiytyneenä, joten älä epäröidä ottaa yhteyttä, jos mehiläisparvi saapuu näköpiiriisi. Jos alta olevasta kartalta ei löydy parven kiinniottajaa, soita toimistoomme (010 387 4770), niin yritämme löytää avun. Vastaamme puheluihin pääsääntöisesti ma-pe noin klo 8.30 - 16.

Perinnetiedon mukaan pihaan tullut mehiläisparvi tietää talonväelle onnea. Mehiläisille parasta on kuitenkin se, että ne saadaan takaisin asianmukaiseen pesään mahdollisimman pian. Luonnossa tarhamehiläisillä on heikot oltavat.

Lisää juttuja, kuvia ja asiaa parveilusta ja parvien kiinniotosta blogissamme.

Mehiläistarhaaja voi ilmoittautua parvien kiinniottajaksi sivuilla olevalla lomakkeella tai ilmoittautumalla Eeva-Liisa Korpelalle (eeva-liisa.korpela@hunaja.net/ 040 506 3202). Myös listan tietojen päivitys Eeva-Liisan kautta.

Tarhaaja, ilmoittaudu parvien kiinniottajaksi

*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.